Bolcaș: Băsescu nu are „cojones”. Un om obișnuit ar fi riscat închisoarea

basescu_ponta
basescu_ponta

Avocatul Lucian Bolcaș susține că președintele Traian Băsescu dovedește că nu are „cojones” atunci când lansează acuze extrem de grave la adresa premierului Victor Ponta de la adăpostul imunității conferite de tribuna Administrației Prezidențiale. Avocatul mai arată că, dacă ar fi fost un om obișnuit, Traian Băsescu ar fi riscat închisoarea, în condițiile în care nu ar fi putut proba în Instanță acuzele aduse lui Victor Ponta.

Ar putea fi tras la răspundere Traian Băsescu în cazul în care nu ar putea dovedi aceste acuze de corupție?

Dl Băsescu a fost suficient de laș ca să facă aceste acuze de la tribuna Președinției și aici - fără discuție și fără o interpretare greșită - este vorba de o declarație politică și președintele se bucură de aceeași imunitate ca și deputații și senatorii. Așa că, fiind vorba de o declarație politică, eu cred că este apărat de imunitate”.

În acest caz, șeful statului poate spune orice, oricând dorește? Să acuze pe oricine dorește?

Problema este în felul următor: poate să spună oricând, orice dorește, pentru că și-a creat acest statut. În ceea ce privește declarațiile politice este absolut acoperit. Dacă individul ar fi avut suficientă bărbăție - în spaniolă se cheamă <cojones>, dar n-are așa ceva - ar fi spus-o în cadrul unui interviu privat, pe un post de televiziune oarecare. Dar a preferat lașitatea declarației oficiale de la tribuna Instituției Prezidențiale”.

Dacă un om obișnuit l-ar fi acuzat pe Victor Ponta de corupție și ar fi fost dat în judecată de acesta, ce ar fi riscat în cazul în care nu și-ar fi putut dovedi acuzațiile aduse premierului?

Dacă un om obișnuit ar fi spus asta, ar fi riscat - pe cale civilă o sancțiune pentru atingerea adusă onoarei și reputației, iar - pe cale penală ar fi riscat o pedeapsă pentru infracțiunile de insultă și calomnie”.

Și în ce ar fi constat aceste pedepse?

Până la un an de închisoare”.

Deci ar fi riscat să intre după gratii, chiar și pentru un an?

Sigur că se putea. Dar nu poate fi tras la răspundere nici pe cale civilă, pentru că, fiind o declarație politică, nu poate fi tras la răspundere pentru declarațiile politice, conform Constituției”, a declarat Lucian Bolcaș pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel