Bogdan Trif, prima reacție după încheierea moțiunii de cenzură

Ministrul Turismului, Bogdan Trif
Ministrul Turismului, Bogdan Trif

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, i-a criticat pe senatorii PNL și USR la dezbaterile din Senat privind moţiunea prin care i se cere demisia din funcţie. 

Trif susține că aceștia mint şi că " habar nu au" despre ceea ce au scris, în condiţiile în care aduc obiecţii la ceea ce au votat cu "două mâini".

"Habar nu aveţi ce aţi scris. Aţi reuşit performanţa de a critica în textul moţiunii ceea ce dumneavoastră aţi votat cu două mâini. Vă reamintesc că, pe 31 octombrie, Senatul României a adoptat, în unanimitate, OUG nr. 2/2018 privind garantarea pachetelor de călătorie şi serviciilor de călătorie asociate. Este ordonanţa care prevede garantarea, protecţia 100% pentru turiştii care achiziţionează pachetele de călătorie de la agenţiile de turism stabilite pe teritoriul României şi pe care dumneavoastră o criticaţi în moţiune. Eu doar întreb: când aţi greşit stimaţi senatori semnatari ai petiţiei când aţi votat sau când aţi criticat?", a transmis ministrul de la tribuna Senatului.

Statisticile contrazic afirmațiile din moțiune

El a adăugat că datele statistice privind creşterea numărului de turişti contrazic afirmaţiile din moţiune potrivit cărora România nu ar fi promovată ca destinaţie turistică.

"De ce minţiţi că nu promovăm România ca destinaţie turistică? Atunci cum vă explicaţi cifrele statistice referitoare la creşterea numărului de turişti. Să luăm exemplu ultima lună pentru care există datele statistice ale INS-ului - septembrie 2018, comparativ cu luna corespunzătoare din anul 2017: sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au înregistrat o creştere de aproape 10%, iar înnoptările au înregistrat o creştere de aproape 11%. Cum vă explicaţi că toate aceste date statistice comparative cu cele de anul trecut vorbesc doar despre creşteri atât în ceea ce priveşte sosirile şi înnoptările în structuri de primire turistică, cât şi datele referitoare la sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră care, de exemplu, la începutul anului au ajuns până la 7,6%", a susţinut Trif.

Afirmațiile PNL și USR, respinse

El a respins şi afirmaţiile reprezentanţilor PNL şi USR potrivit cărora Ministerul Turismului nu s-ar apleca spre stimularea investiţiilor în acest domeniu, menţionând că "voucherele de vacanţă s-au dovedit a fi cel mai important sprijin acordat vreodată industriei de turism, de la Revoluţie încoace".

"Când vine vorba de faptul că nu am avea o privire aplecată spre stimularea investiţiilor în turism, i-aş îndemna să-şi îndrepte atenţia către sectorul de turism şi mai ales către opiniile reprezentanţilor mediului privat în ceea ce priveşte măsurile luate în ultima perioadă pentru a stimula investiţiile în această industrie. Voucherele de vacanţă s-au dovedit a fi cel mai important sprijin acordat vreodată industriei de turism de la Revoluţie încoace. Un miliard de lei au ajuns în turism, de la începutul anului 2018 şi până în luna noiembrie, doar prin voucherele de vacanţă emise. Cred că nu este o surpriză pentru dumneavoastră că aceşti bani vor intra în economia ţării. Cum altfel aţi putea traduce eliminarea redevenţelor pentru utilizarea în scop turistic a apelor geotermale şi a apei minerale, decât ca măsură pentru stimularea investiţiilor? Reducerea cotei de TVA la 5% pentru întreg sectorul este încă o măsură care impulsionează investiţiile şi care încurajează noii investitori să facă afaceri în turism. 5% TVA plătesc astăzi hotelierii, proprietarii de restaurante, proprietarii de camping-uri şi nu numai. (...) Preferaţi să scrieţi un text de moţiune pentru demiterea unui ministru dintr-un Guvern performant, în loc să veniţi cu propuneri şi cu iniţiative constructive, pentru că observ că nu sunteţi documentaţi deloc", a susţinut ministrul.

Cei 35 de senatori PNL şi USR care au semnat moţiunea au criticat activitatea lui Trif, susţinând că este "lipsită de transparenţă", şi au atras atenţia că execuţia bugetară a Ministerului Turismului se opreşte în luna august 2017.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel