Bogdan Aurescu, prezent la ceremonia de marcare a aderării Finlandei la NATO: Sper să putem să ridicăm și drapelul Suediei alături de celelalte 31

sursa foto: Facebook, Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania
sursa foto: Facebook, Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat marți, 4 aprilie 2023, la ceremonia oficială de marcare a aderării Republicii Finlanda la Alianța Nord-Atlantică, prin arborarea steagului Finlandei alături de celelalte drapele aliate de la sediul NATO din Bruxelles, înaintea reuniunii miniștrilor de externe ai NATO care are loc în perioada 4-5 aprilie 2023.

Ceremonia a avut loc în ziua în care se aniversează 74 de ani de la semnarea Tratatului de la Washington, la 4 aprilie 1949, prin care a fost creată NATO și care consacră mecanismul apărării colective.

Ministrul afacerilor externe a declarat, cu acest prilej:

„Urez bun venit Republicii Finlanda în cadrul celei mai puternice Alianțe politico-militare din istorie! România, ca susținător ferm al politicii NATO a Ușilor Deschise, a fost un promotor ferm al aderării Finlandei la NATO. Am susținut personal, prin demersuri politico-diplomatice active pe lângă Aliați și în contact cu Secretarul General al NATO, acest proces.

Finlanda este mai puternică și mai sigură în NATO, iar NATO este mai sigură și mai puternică cu Finlanda alături, ca aliat. Consolidarea Alianței noastre este cu atât mai relevantă în această perioadă în care Europa și spațiul euroatlantic se confruntă cu cea mai gravă criză de securitate de după al Doilea Război Mondial. România, ca Aliat aflat în sudul Flancului Estic, la Marea Neagră, beneficiază de cele mai puternice garanții de securitate din istoria sa, ceea ce arată clar avantajele apartenenței la familia euroatlantică de valori.

Salut, cu acest prilej, angajamentul finlandez de asumare a responsabilităților pentru securitatea colectivă. Mă bucur că, împreună cu aliații noștri finlandezi, vom colabora în mod activ pentru consolidarea, în continuare, în mod unitar și coerent, a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, de la Nord la Sud, de la Marea Baltică la Marea Neagră, pentru a asigura o viziune integrată pentru Apărarea Înaintată, în concordanță cu abordările la nivelul Formatului București 9, cât și cele din cadrul Alianței.

În perioada imediat următoare, România va continua să se implice activ în sprijinul aderării Suediei la NATO și sper ca la Summitul NATO de la Vilnius să putem să ridicăm și drapelul Suediei alături de cele 31 ale statelor aliate. Mă bucur că Suedia va participa și în cadrul reuniunii care începe astăzi la toate sesiunile noastre de lucru, în calitate de invitat. De altfel, reuniunea miniștrilor de externe NATO pe care am găzduit-o la București în noiembrie 2022 a marcat, pe lângă alte premiere, și prima participare ca invitați la o reuniune aliată ministerială a colegilor mei din Finlanda și Suedia.

Transmit și cu această ocazie și în cadrul simbolic oferit de aniversarea astăzi a 74 de ani de la înființarea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, partenerilor noștri, atât celor globali, precum și celor mai vulnerabili – precum Ucraina și statelor care sunt, după aceasta, cele mai afectate de presiunile Rusiei – cum este Republica Moldova, un mesaj fără echivoc cu privire la unitatea și angajamentul puternic al NATO și al fiecăruia dintre Aliați de a promova și apăra valorile euroatlantice și parteneriatul transatlantic, pentru cooperarea în combaterea amenințărilor comune și continuarea sprijinului nostru pentru consolidarea rezilienței aliate și a partenerilor noștri în fața acestor amenințări.

La mulți ani, NATO!"

Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO are loc în perioada 4-5 aprilie 2023 la sediul NATO din Bruxelles, fiind prima în noul format al NATO, de 31 de membri și prima după reuniunea ministerială găzduită la București, în luna noiembrie 2022, de ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu. Suedia va continua să participe la toate reuniunile în calitate de invitat, până la aderarea la Alianță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel