Bode a discutat cu omologul său austriac despre aderarea României la Spaţiul Schengen: Va fi un plus pentru securitatea europeană

Bode a discutat cu omologul său austriac despre aderarea României la Spaţiul Schengen. Sursa foto: facebook/Lucian Bode
Bode a discutat cu omologul său austriac despre aderarea României la Spaţiul Schengen. Sursa foto: facebook/Lucian Bode

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, s-a întâlnit, miercuri, cu omologul său austriac, Gerhard Karner.

 

În cadul întâlnirii de lucru, ministrul Bode i-a omologului austriac prezentat date actualizate privitoare la modul în care România continuă să asigure protecţia frontierelor externe în contextul fluxurilor migratorii pe ruta Balcanilor de Vest.

'Aderarea României la spaţiul Schengen va fi un plus pentru securitatea europeană, nu un pericol pentru statele membre. Am avut astăzi o întrevedere cu omologul meu austriac, Gerhard Karner, ministrul federal de interne al Austriei, pe tema aderării României la spaţiul Schengen, respectiv gestionarea provocărilor migraţioniste. Cunosc situaţia generată de presiunea migratorie deosebită cu care se confruntă Austria - aproximativ 100.000 de solicitanţi de azil doar în acest an şi, din acest punct de vedere, înţeleg abordarea omologului meu la nivel politic intern.

În cadrul discuţiilor avute, i-am prezentat ministrului austriac date şi statistici actualizate privitoare la modul în care România continuă să asigure protecţia frontierelor externe în contextul fluxurilor migratorii pe ruta Balcanilor de Vest, precum şi modul în care România respectă obligaţiile privitoare la înregistrarea persoanelor depistate cu intrare ilegală sau care solicită azil în România', a scris Bode, pe Facebook.

 

În primele opt luni ale acestui an, pe ruta Balcanilor de Vest au fost înregistraţi în total 128.438 de migranţi

Ministrul a precizat că doar aproximativ 2,7% din numărul total de migranţi au reuşit să ajungă în Uniunea Europeană prin România. 'Conform datelor furnizate de agenţiile europene, în primele opt luni ale acestui an, pe ruta Balcanilor de Vest au fost înregistraţi în total 128.438 de migranţi, iar dintre aceştia 3.574 de migranţi au fost înregistraţi în România ca venind din Serbia, fiind vorba despre aproximativ 2,7% din numărul total de migranţi care au reuşit să ajungă în UE prin România', a arătat Bode. Potrivit acestuia, este un argument foarte 'solid' care arată 'fără echivoc' că România nu este pe ruta de migraţie a Balcanilor de Vest.

'De altfel, seriozitatea, profesionalismul şi nivelul de dotare ale autorităţilor române au fost în mod clar reflectate pozitiv în rapoartele elaborate de Comisia Europeană în urma vizitelor de evaluare realizate în ţara noastră recent. De asemenea, nivelul foarte bun de pregătire constatat ca urmare a ultimelor evaluări făcute după 11 ani arată eforturile constante pe care le-am făcut, inclusiv din perspectiva investiţiilor', a afirmat ministrul Afacerilor Interne. Lucian Bode a completat că omologul austriac l-a asigurat că ultimele declaraţii pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României.

'Pe lângă prezentarea punctelor de vedere, obiectivul discuţiilor noastre a fost să identificăm punctele comune pe marginea cărora să ne concentrăm în plan bilateral, respectiv la nivel european. În context, omologul meu m-a asigurat în mai multe rânduri că ultimele declaraţii pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci subliniază nevoia de acţiune urgentă în privinţa gestionării provocărilor migraţioniste care afectează Austria', a menţionat ministrul.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a afirmat, marţi, că există 100.000 de oameni în Austria care au trecut frontiera ilegal, dintre care 75.000 au tranzitat ţări ca România, Bulgaria şi Ungaria, fără a fi înregistraţi de autorităţile de acolo din domeniul securităţii. Este un risc de securitate şi trebuie să ne ocupăm de asta, a explicat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel