Urmărește emisiunea live


Boala provocată de sucuri carbogazoase

Boala provocată de sucuri carbogazoase sau „ficatul gras” non-alcoolic afectează 1 din 5 adulți. Este cea mai frecventă cauză de îmbolnăvire a ficatului și prima cauză de transplant hepatic în SUA. 

Boala ficatului gras, numită de medici steatoză hepatică non-alcoolică, este din ce în ce mai frecventă în rândul populației și devine cu atât mai redutabilă cu cât alimentația modernă se deteriorează. Medicii afirmă că este o boală strâns legată de obezitate și de consumul crescut de zahăr. 

Mai mulți factori contribuie la boala ficatului gras, iar diagnosticul de steatoză hepatică non-alcoolică se stabilește când se asociază: diabetul, obezitatea, hipertensiunea arterială și nivelul crescut de trigliceride și colesterol, relatează topsante.fr. 

Grăsimea invadează ficatul

Boala pornește de la acumularea de zahăr și grăsimi în ficat în așa măsură încât acesta nu mai reușește să le metabolizeze și să le elimine. Cu timpul, grăsimea invadează ficatul, se instalează inflamația cronică și fibroza, iar funcția hepatică se degradează progresiv. Astfel se ajunge la ciroză sau chiar cancer heptic. 

Nu există un tratament specific pentru boala ficatului gras. Singurul mijloc de apărare este stilul de viață sănătos: limitarea consumului de zahăr și grăsimi, practicarea unei activități fizice în mod periodic, menținerea greutății corporale în limite normale. Evident, sucurile carbogazoase trebuie tăiate de pe listă.

Semne care indică prezența steatozei hepatice

Deși boala nu are simptome specifice, sunt anumite semne care indică prezența steatozei hepatice, mai ales în stadiile  în care se instalează fibroza:

  • oboseală extremă inexplicabilă,
  • scădere în greutate,
  • stări de slăbiciune,
  • dureri sau înțepături în partea dreaptă sus a abdomenului.

Dacă ai aceste simptome, mergi la medic pentru un control al ficatului!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel