Boala cauzată de pâine. Care sunt primele simptome. Medic: Duce la complicații severe pe termen lung

Boala cauzată de pâine. Care sunt primele simptome. Medic: Duce la complicații severe pe termen lung / Foto: Pixabay, de Evgeni Tcherkasski
Boala cauzată de pâine. Care sunt primele simptome. Medic: Duce la complicații severe pe termen lung / Foto: Pixabay, de Evgeni Tcherkasski

Află în articol mai multe detalii despre această boală.

Tot mai mulți români au intoleranță la gluten, o afecțiune care apare că urmare a incapacității organismului de a digera proteină numită gluten, care se găsește în cerealele precum grâul, secară, orzul și malul de ovăz. Această afecțiune este cunoscută și sub numele de boală celiaca și poate provoca inflamație și deteriorarea mucoasei intestinale, ceea ce poate duce la simptome precum dureri abdominale, diaree, oboseală, pierdere în greutate, iritabilitate, anemie sau tulburări ale pielii.

Intoleranță la gluten este o afecțiune cronică și, de obicei, necesită eliminarea totală a glutenului din dietă pe termen lung pentru a preveni simptomele și pentru a evita eventualele complicații. În prezent, nu există nicio modalitate cunoscută de a vindecă intoleranța la gluten, dar o dietă fără gluten poate ajută la gestionarea simptomelor și la menținerea unei bune stări de sănătate.

Boala apare pe un fond genetic

Boala celiacă apare pe un fond genetic, iar testele disponibile la ora actuală în România permit depistarea predispoziției.  

"Există anumite situații în care testele sunt indicate. În familiile cu istoric pentru boala celiacă, testarea celorlalți membri, cu sau fără simptome, este necesară cu scopul de a exclude sau confirma prezența predispoziției genetice pentru boala celiacă, predispoziția genetică fiind un factor necesar pentru apariția bolii. Fără factorul genetic predispozant este imposibil să dezvolți boala în viitor", afirmă dr. Cristina Ailenei, scrie Realitatea.net.

Complicații severe pe termen lung

De asemenea, riscul de boală celiacă este mai mare la persoanele cu boli precum diabetul zaharat de tip 1, tiroidita autoimună, hepatita autoimună, sindromul Down, sindromul Williams și sindromul Turner.

"Boala celiacă netratată duce la complicații severe pe termen lung precum malnutriția, boli autoimune al ficatului, neuropatie periferică, tumori intestinale maligne. Dieta fără gluten este singura terapie disponibilă și eficientă ce duce la normalizarea parametrilor serologici și la o remisie totală a semnelor clinice. Boala celiacă este mai des întâlnită la femei decât la bărbați", conchide dr. Cristina Ailenei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel