EXCLUSIV  Boala arterială periferică, extrem de periculoasă. Devine vizibilă abia în stadiul 4. "Evoluează insidios, agravarea poate să fie şi peste 20 de ani"

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Ionuț-Bogdan Munteanu, medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre boala arterială periferică în cadrul unui interviu pentru DC NEWS şi DC MEDICAL.

"Boala arterială periferică are patru stadii, descrise de un francez cu multă vreme în urmă. Stadiul patru reprezintă apariția, toată lumea știe ce înseamnă, gangrenă. Adică un deget sau o zonă mai extinsă de la nivelul piciorului sau al mâinii se negresc, devin neviabile. Cei mai mulți pacienți vin în stadiul patru, adică chiar dacă nu se mai poate face nimic cu segmentul afectat, dar se poate face ceva ca să nu se extindă acea gangrenă.

Fie au știut de această boală și de frică, de teamă, s-au gândit că la ei n-o să se întâmple așa ceva, adică n-o să ajungă la gangrenă. Dar boala evoluează insidios, adică boala debutează acum și efectele pot să apară peste ceva timp, agravarea poate să fie peste 20 de ani. Oamenii întâi merg 500 m și trebuie să se oprească pentru că apare simptomul tipic de claudicație intermitentă, adică durerea în segmentul afectat care impune oprire. Este practic un infarct al unui segment de membru.

Durerea este ca un cârcel, dar nu e un cârcel. Este o durere musculară cauzată de trecerea metabolismului din aerob în anaerob, lipsa producerii de acid lactic va da această durere.

Pacienții se obișnuiesc cu așa ceva, însă în ultima perioadă, auzind de termenul vechi al bolii, de arterită, în momentul în care un medic de familie îi spune pacientului că are aşa ceva, marea majoritate înțeleg gravitatea și reușesc să controleze, să se simtă mai bine", a declarat Ionuț-Bogdan Munteanu, medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DCNews.

Orice leziune trebuie tratată

"Sunt pacienți care vin pentru o leziune la nivelul membrului inferior drept. Noi o rezolvăm, dar în timpul arteriografiei, deci din timpul investigațiilor, îi spunem că are ceva și la piciorul stângt.  90% vin și spun "chiar dacă nu mă supără stângul, vreau să ne operăm și la piciorul stâng, să nu ajung acolo".

În urmă cu 20 de ani se spunea așa: în momentul în care observi o leziune pe arteriografie, o ocluzie de arteră femurală, dacă pacientul reușește să meargă 200m, îl lași în pace, îi dai un tratament, îi spui că va dezvolta o circulație colaterală. Acum, europenii care fac ghidurile acestea, spun că orice leziune trebuie tratată.

S-a schimbat foarte mult această patologie și atunci este mult mai bine să faci din timp tot ceea ce faci, să nu aștepți să se ajungă la leziuni",  mai spus medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel