BNR va ține secret raportul privind creditul de la CEC luat de Băsescu

Raportul ce cuprinde concluziile anchetei BNR în legătură cu creditul de aproximativ un milion de euro acordat Ioanei Băsescu de către CEC Bank nu va fi făcut public, a declarat consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu, sâmbătă, într-o intervenție telefonică la Antena 3. Totodată, conducerea BNR nu va purta răspunderea rezultatelor acestui raport, pentru aceasta nu va contrasemna documentul, conform spuselor lui Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR afirmă că inspectorii și-au terminat cercetarea, iar acum lucrează la redactarea raportului. "Echipa de control nu mai este la CEC. Inspecția s-a încheiat, dar se lucrează la raport, care va purta semnăturile inspectorilor numiți de vice-guvernatorul Florin Georgescu. Este procedura obișnuită", a spus consilierul lui Mugur Isărescu.

Vasilescu a precizat că raportul nu va fi contrasemnat de nimeni din conducere, ci va purta doar iscălitura inspectorilor.

Juristul a anunțat că luni, la prânz, șeful Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, va organiza o conferință de presă pentru a răspunde întrebărilor referitoare la acest raport, fără să aibă un mandat special.

Adrian Vasilescu a mai spus că BNR nu are prerogative în ceea ce privește aspectele infracționale, precum abuz sau neglijență în serviciu, de acestea ocupându-se instituțiile Justiției.

"BNR are o singură acțiune pe care o poate întreprinde - pentru că nerespectarea unui angajament de credit nu este ifracțiune - poate stabili" ca o sumă, care să nu depășească cuantumul sumei împrumutate, să fie scoasă din circuit. În speța creditului luat de familia Băsescu, "BNR ar obliga CEC să scoată din circuitul tranzacțional un milion de euro și să-l pună deoparte pentru că ar putea interveni o neperformanță în desfășurarea acestui credit".

O subcomisie a Senatului care investighează împrumutul își va începe activitatea săptămâna viitoare. Raportul BNR va ajunge la parlamentarii care compun comisia, dar nu va fi făcut public, pentru că astfel s-ar încălca "cel puțin două legi", a explicat Adrian Vasilescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel