BNR și guvernul, chemare la raport în Parlament. Pe ce s-au dus 140 de miliarde de lei? Cum a ajuns datoria la 40% din PIB

Varujan Vosganian
Varujan Vosganian

Senatorul Varujan Vosganian (ALDE) cere convocarea premierului și a guvernatorului BNR la Parlament, pentru a prezenta un raport asupra datoriei publice.

”Guvernul Orban va îndatora România, numai într-un an, cu incredibila sumă de 140 mld lei, ducând datoria publică totală la 500 mld lei, scrie Varujan Vosganian.

În ciuda tuturor calomniilor care s-au debitat despre perioada în care Călin Tăriceanu a fost prim-ministru, iar eu am condus economia și finanțele, realitatea de necontestat este că am lăsat, la încheierea guvernării, în decembrie 2008, o datorie publică de numai 13,6% din PIB, echivalentul a 69 mld lei, cea mai mică datorie publică de când România a intrat pe piețe internaționale (1996).

În luna iunie 2020, datoria publică ajunsese la 430 mld lei (40,2 % din PIB) și, potrivit previziunilor Consiliului Fiscal, va ajunge până la sfârșitul anului la incredibila sumă de aproape 500 mld lei (46% din PIB).

Datoria publică crește în 12 ani cu peste 420 mld lei !!!

În timpul Guvernului Orban situația datoriei publice s-a deteriorat dramatic. În octombrie 2019, datoria publică era de 360 mld lei. De la investirea Guvernului PNL (noiembrie 2019) și până în luna iunie a acestui an creșterea este, așadar, de 70 de mld de lei. Potrivit previziunilor, Guvernul Orban va îndatora țara, până la sfârșitul anului, cu cca 140 mld de lei! Această creștere uluitoare a datoriei publice este un argument suficient pentru o moțiune de cenzură simbolică pe care urmașii noștri s-o adopte împotriva actualului Guvern.Dar până la argumente de natură simbolică, socotesc imperios necesar ca Guvernul să prezinte cât mai urgent, împreună cu Banca Națională a României, un raport detaliat privind evoluția datoriei publice. Este o responsabilitate supremă față de națiunea română de azi și de mâine”, își încheie postarea liderul ALDE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel