BNR: România, creștere economică de 4-5 %

Banca Naţională a României (BNR) prognozează pentru acest an o creştere economică între 4% şi 5%, dar aceasta este legată de modelul macroeconomic al instituţiei, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu.

"Prognoza din modelul nostru este confidenţială, nu o spunem, dar este undeva între 4 şi 5%. Nu are relevanţă cu construcţia bugetară, nu le puneţi în contrapartidă, ca să ne mai creăm o problemă în societate! Este o prognoză legată de modelul nostru macroeconomic. (...) Şi noi am greşit cu prognoza de inflaţie de un an şi jumătate, în sensul că inflaţia a fost mult mai mică. Nu cred că sunt foarte mulţi analişti încrezători în prognozele noastre când greşeşti. Aşa sunt prognozele. Lucrăm în economie de piaţă şi avem foarte mulţi factori", a spus Isărescu. 

Construcţia proiectului de buget pe anul 2017 are la bază o creştere economică de 5,2%, un deficit bugetar (cash) estimat la 2,96% din PIB şi o inflaţie medie anuală de 1,4%, conform Raportului privind situaţia macroeconomică pe anul 2017 şi proiecţia acesteia pe anii 2018 - 2020, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. 

Comisia Naţională de Prognoză a revizuit în sus prognoza de creştere a economiei până în 2020, aceşti indicatori stând la baza construirii proiectului de buget pentru 2017. Astfel, pentru 2017, estimarea de creştere a fost revizuită de la 4,3% în Prognoza de toamnă la 5,2% în cea actuală. 

La rândul său, Banca Mondială a previzionat, în raportul privind Perspectivele Economiei Globale, că economia României va creşte cu 3,7% în 2017. 

De asemenea, cifrele incluse în ultimul raport regional al FMI (Raportul economic de toamnă pentru CESEE), publicat pe 2 noiembrie 2016, sunt similare cu cele din World Economic Outlook (luna octombrie). FMI mizează în 2017 pe un avans al Produsului Intern Brut al României de 3,8%, cel mai ridicat ritm de creştere economică din Europa, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel