BNR: Economia României continuă mai lent recuperarea economică

Sursa: ELEVATE - Pexels
Sursa: ELEVATE - Pexels

Banca Naţională a României (BNR) atrage atenţia, în minuta şedinţei de politică monetară, că economia României continuă mai lent recuperarea economică în ultimul trimestru din 2020 şi primul trimestru din 2021.

Faţă de prognoza anterioară, cu o stagnare sau scădere în T4/2020 şi o recuperare mai alertă în T1/2021, BNR vede o distribuire mai uniformă a dinamicii PIB.

„În ceea ce priveşte poziţia ciclică a economiei, membrii Consiliului au convenit că pe ansamblul trimestrelor IV 2020 şi I 2021 este probabilă o recuperare a contracţiei economice similară ca dimensiune celei previzionate în noiembrie 2020, însă într-o distribuţie trimestrială diferită, în condiţiile unei redresări neîntrerupte a activităţii economice de-a lungul perioadei“, se arată în minuta şedinţei de politică monetară.

Consiliul de Administraţie al BNR notează că revenirea economică după al doilea trimestru din 2020, când economia a scăzut cu peste 10%, a venit din consumul intern, în special din zona de consum privat, dar şi din creşterea cheltuielilor statului cu investiţiile, care a favorizat creşterea construcţiilor, potrivit Mediafax.

Cărui fapt i s-a datorat redresarea economică

„S-a observat că redresarea s-a datorat în principal cererii interne, şi mai cu seamă consumului gospodăriilor populaţiei. Acesta s-a redinamizat puternic în trimestrul III, în condiţiile revigorării cumpărărilor de mărfuri şi servicii după ridicarea unor restricţii de mobilitate, pe fondul situaţiei relativ ameliorate a pieţei muncii şi al reaccelerării creşterii venitului disponibil real, inclusiv sub impactul majorării pensiilor în luna septembrie 2020 şi al scăderii ratelor dobânzilor la creditele populaţiei.“
Pe partea de finanţe publice în 2021, Consiliul de Administraţie al BNR atrage atenţia că rămân incertitudini privind instrumentele consolidării bugetare, în special din cauza posibilei creşteri peste aşteptări a deficitului bugetar în 2020, care va fi un punct important de plecare pentru bugetul din 2021.

„Persistă incertitudini semni­ficative în ceea ce priveşte dimen­siunea şi instrumentele consolidării bugetare din acest an şi în perspectivă, au convenit membrii Consiliului, cel puţin până la aprobarea bugetului public pentru 2021, mai ales în condiţiile creşterii ample, posibil peste aşteptări, a deficitului bugetar în 2020.“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel