Dan Suciu, despre "aranjamentul PNL cu BNR": Trebuie să resping această afirmație!

Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR, a vorbit despre cursul EURO/LEU, după informațiile alarmante din presă.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a adus lămuriri, după ce un membru USR ar fi acuzat PNL că ar fi într-un fel de aranjament netransparent cu BNR, că jonglează cu milardele şi că moneda naţională este stabilită în cadrul acestei relaţii, potrivit lui Radu Tudor.

"Mie îmi pare rău că funcţia BNR este politizată în diferite etape. Aş vrea să ne uităm puţin la cifre, fără a putea să comentez pentru că nu comentăm eventualele intervenţii nici dacă sunt, nici dacă nu sunt, nici sume adiacente unei eventuale participări pe piaţa valutară a BNR. Acesta este regimul valutar pe care îl are banca şi orice discuţie pe această temă din partea băncii ar vulnerabiliza rezervele valutare ale ţării. Am văzut o cifră inovcată (un miliard). Vreau să vă spun că rezerva a mai variat cu un miliard sau chiar mai mult, în acest an. Suma în sine nu reprezintă un capăt de ţară. Este o sumă mare, sunt de acord că ea trebuie scoasă în evidenţă, comunicată. În ianuarie anul trecut, rezerva valutară a ţării ajunsese la 31,9 miliarde. Acum este la 33,8. Ajunsese la 31,9 miliarde, anul trecut, de la 33 de miliarde, în decembrie. A fost mai mult de un miliard şi acolo", a declarat Dan Suciu, la Antena 3.

Despre posibila favorizare a Guvernului Orban

"Nu se poate discuta în termeni de favorizat sau nefavorizat. Au fost şi alte guverne care au beneficiat de mecanisme similare. Variaţia cu un miliard a rezervei nu este nefirească. Nu este o cifră care să sperie pe cineva. Au fost intrări de aproape 1,9 miliarde, în cursul lunii trecute, şi ieşiri de aproape 2.9 miliarde. Dar 1,5 miliarde din aceste ieşiri reprezintă o rambursare a unei misiuni de obligaţiune în valută pe care a făcut-o Ministerul de Finanţe. Această variaţie cred că trebuie să intereseze. Rezerva este în continuare la 33 de miliarde spre 34 de miliarde. Asta este suma reprezentativă pentru ce face sau nu BNR pentru că în jurul acestei sume se duc eventualele bătălii pe piaţa naţională", a mai spus Suciu.

"Trebuie să resping această afirmaţie"

Cât priveşte acuzaţiile că BNR ar face aranjamente cu Guvernul PNL ca EURO să ajungă la 5 lei, Dan Suciu a spus: "Trebuie să resping această afirmaţie, aşa cum sună ea, cu toată vehemența posibilă. Dar dacă ne uităm la evoluţia cursului, vedem lucruri şi mai interesante. Eu recunosc, e o anumită sensibilitate pe curs, în România, poate exagerată, dar pot înţelege acest lucru. Nimeni nu spune că dacă consemnăm un curs ridicat relativ faţă de alte niveluri nu e o ştire. Evident că e o ştire, dar dacă ne uităm în termeni relativi, vedem că într-o lună euro a pierdut 0,5%, de la 4,76, la 4, 77. Dacă ne uităm, într-un an, deprecierea este sub 3 procente. Acestea înseamnă volativități foarte mici în pieţe", a declarat purtătorul de cuvânt al BNR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel