BNR. Orban și Cîțu, întălnire cu Isărescu. Tema discutată

Florin Cîțu - Ludovic Orban
Florin Cîțu - Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban şi ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, vor avea vineri, la ora 14,00, o întâlnire cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. 

BNR urmează să prezinte vineri, la ora 11,00, raportul trimestrial asupra inflaţiei. Potrivit unui comunicat al Băncii Centrale referitor la deciziile Consiliului de administraţie al BNR din 6 noiembrie, rata anuală a inflaţiei IPC a scăzut în luna septembrie la 3,5%, de la 3,9% în luna august, revenind astfel la limita de sus a intervalului de variaţie al ţintei.

Potrivit unui comunicat al BNR referitor la deciziile Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României din 6 noiembrie, rata anuală a inflaţiei IPC a scăzut în luna septembrie la 3,5%, de la 3,9% în luna august, revenind astfel la limita de sus a intervalului de variaţie al ţintei. Evoluţia s-a datorat în principal diminuării accentuate a dinamicii anuale a preţurilor alimentare volatile şi a celei a preţului combustibililor.

Faţă de finalul trimestrului anterior, când s-a situat la 3,8%, rata anuală a inflaţiei s-a redus astfel uşor peste aşteptări. Descreşterea ei s-a datorat scăderilor de dinamică consemnate de preţurile legumelor, preţurile administrate şi de preţul combustibililor. Rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat (care elimină din calculul inflaţiei IPC preţurile administrate, volatile, ale produselor din tutun şi ale băuturilor alcoolice) a continuat să crească în trimestrul III, deşi mai lent decât s-a anticipat, urcând de la 3,3% în iunie, la 3,4% în septembrie.

Avansul a reflectat influenţe opuse venite din majorarea preţurilor internaţionale ale unor produse agroalimentare, respectiv din reducerea tarifelor serviciilor de telecomunicaţii, suprapuse presiunilor inflaţioniste semnificative pe partea cererii şi a costurilor salariale. Rata medie anuală a inflaţiei IPC a continuat să scadă în septembrie până la 3,8%, de la 3,9% în luna august, iar rata medie anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum s-a redus la 3,9%, de la valoarea de 4,0% consemnată în intervalul iulie-august, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel