EXCLUSIV  BNR, avertisment pentru toți românii. Lucian Isar: Nu este prima dată când amenință

În ultimele zile, au venit mai multe de la vârful BNR cu privire la o posibilă recesiune. Lucian Isar, contactat de DCNews, a comentat aceste afirmații. 

Semnale din BNR. Ce urmează

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a avertizat, recent că suntem mai aproape decât am putea crede ”fie de o ajustare care să aducă producţia spre potenţial, fie de o o recesiune, dacă ajustările nu se fac la timp”. Însuși guvernatorul Mugur Isărescu a afirmat, tot în aceste zile, același lucru, dar cu alte cuvinte: ”dezechilibrele apar relativ uşor, mai ales într-un mediu volatil, iar corecţia acestora este dure­roa­să. Fără o justă măsură va fi greu să convin­gem, iar sentimentele, per­­cepţia inves­ti­to­rilor, dar şi a oamenilor afec­­taţi de măsurile decidenţilor - se pot schimba rapid şi pot produce la rândul lor schimbări, nu întot­deauna benefice”. 

Lucian Isar: Creșterea dobânzilor nu va provoca recesiunea

În acest context, economistul Lucian Isar a fost întrebat de DCNews, dacă românii ar trebui să se aștepte la o creștere a dobânzilor. El a subliniat că ”nu este prima dată când Isărescu prin consilieri amenință cu o creștere a dobânzilor. În primavara anului 2016 justifica creșterea de dobânzi prin încălzirea economiei. Nu cred că era cazul nici în primăvară, nici acum să discutam despre o economie românească încălzită.”

Cât despre îndreptarea către o scădere economică, Lucian Isar spune că ”În 2009 România a intrat în recesiune după o creștere bruscă a dobânzilor și o blocare a creditării. Paul Romer, actualul economist șef al Băncii Mondiale, afirmă ferm că `o politică monetară restrictivă poate provoca o recesiune`. În 2017, dacă BNR crește doar dobânzile fără a bloca administrativ creditarea, nu poate decât să reducă ritmul de creștere a economiei nu și să provoace o recesiune.”

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel