EXCLUSIV  Blocaj pe piața imobiliară. Gușă: Se retrag foarte mulți. Au început să scadă preţurile

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Cozmin Gușă a vorbit despre situația actuală de pe piața imobiliară din România.

"Piaţa imobiliară nu numai că a îngheţat, se retrag foarte mulţi din deal-uri. Mă refer la antreprenori pentru că piaţa imobiliară s-a dezvoltat prin faptul că ei îşi dau mâna. Unul vine cu terenul, altul cu materialele de construcţii, altul vine cu finanțarea. S-au blocat multe proiecte în lunile de vară şi, atunci, pe cale de consecinţă, văzându-se acest declin în construcţii, adică blocare, au început să scadă preţurile, ceea ce un semn premergător al unor chestii mai serioase care se întâmplă pe piaţa economică pentru că ăsta este un semnal şi pentru alţi investitori. Multe din astea erau sedii de firme, de companii care s-ar fi deschis, de alte sucursale ale companiilor străine. În Oradea s-a întâmplat asta, chiar şi în Cluj, iar În Bucureştii s-a întâmplat din plin", a spus Cozmin Gușă, în emisiunea "Deferiți mass-media", de la DCNews.

"Am aflat cât de greu s-au finanţat, până acum, cât de greu a mers treaba. Nu vreau să dau nume de proiecte pentru că sunt proiecte foarte bune. În spatele acestor proiecte, a listării la bursă au stat împrumuturile, rostogoliri, s-au schimbat băncile. Nu au fost bani în piaţă şi oamenii nu au mai finanţat, ca altădată, prin avansuri consistente nici companiile şi nici cetăţenii pentru rezidenţial nu au mai finanţat aceste proiecte care totuşi s-au finalizat cu chiu cu vai. Nu a fost o atât de mare fericire. S-a mers pe construcţie, dar nu s-a mers, ca altădată, în pas de defilare şi cu banii venind de la oameni, pe etape, ca să se finalizeze construcţia.

"Ăsta este un clopoţel de alarmă"

De aia s-a şi dat înapoi, în momentul ăsta, din atâtea proiecte şi ăsta este un clopoţel de alarmă - că tot suntem în septembrie - pentru cei care tot împachetează realitatea asta şi spun "domnule, ne merge bine România". Noi tot ce facem facem pe împrumut. Noi cică avem creştere economică. Da, dar cu împrumut. Noi zicem că putem să controlăm fluxurile pe intern. Deloc! Fiindcă fluxurile fiind pe consum. Cel care organizează acest consum are o dublă presiune: una din partea publicului care, dacă va fi sărăcit și i se iau banii de consum pentru energie va consuma mai puţin şi o presiune din partea cheltuielilor pe care le are, le-a dezvoltat conform profitului. Profitul va scădea şi va da afară şi corporaţia multinaţională angajată azi", a mai spus Cozmin Gușă.

Emisiunea integrală, în materialul video de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel