Antony Blinken va merge în China, deși își anulase vizita din cauza incidentului cu balonul chinez

Antony Blinken va merge în China, deși își anulase vizita din cauza incidentului cu balonul chinez / Foto: Agerpres
Antony Blinken va merge în China, deși își anulase vizita din cauza incidentului cu balonul chinez / Foto: Agerpres

Antony Blinken va merge în viitorul apropiat în China, deși în februarie își anulase vizita din cauza incidentului cu balonul chinez.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se va deplasa săptămâna viitoare în China, deși vizita fusese amânată în februarie în urma incursiunii unui balon chinez în spaţiul aerian american, informează Agerpres, citând AFP.

Astfel, potrivit responsabililor americani, Blinken ar urma să sosească la Beijing pe 18 iunie. Aceasta va fi prima vizită a unui înalt diplomat american în China după deplasarea predecesorului său Mike Pompeo, în octombrie 2018. Deocamdată, vizita lui Antony Blinken nu a fost anunţată oficial de Departamentul de Stat american.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a declarat recent că Washingtonul va veni cu informaţii "într-un viitor apropiat" în legătură cu deplasările înalţilor responsabili americani, însă nu a dat mai multe detalii.

Joe Biden, întrevedere cu Xi Jinping, în marja summitului G20



În noiembrie anul trecut, pentru prima dată după ce Joe Biden a venit la Casa Albă, preşedintele american şi omologul său chinez Xi Jinping au avut o întrevedere în marja summitului G20 din Indonezia. În timpul discuţiei lor, cei doi lideri au acceptat să coopereze asupra anumitor dosare.

Relaţiile dintre SUA și China s-au tensionat din nou în februarie, după ce teritoriul american a fost survolat de un balon considerat drept spion de către Washington. La acea dată, Antony Blinken îşi anulase în ultimul moment vizita în China.

Cu toate acestea, cele două tabere au căutat recent să aplaneze tensiunile, în special cu ocazia unei reuniuni în spatele uşilor închise ce s-a desfăşurat în luna mai la Viena, între consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, şi ministrul de Externe chinez Wang Yi.

Totuși, cele două ţări continuă să se intersecteze în probleme precum Taiwanul, revendicările teritoriale chineze în Marea Chinei sau în problema mai strategică a cipurilor electronice, în pofida promisiunii americane privind un "dezgheţ" al relațiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel