Birchall nu-l slăbește pe Ghinea: Dacă nu are nimic de ascuns…

Deputata Ana Birchall reia întrebarea adresată ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. 

"A returnat România Comisiei Europene 32 milioane de euro reprezentând pre-finanţarea necheltuită din proiectul "Schema de Garanţii pentru Tineri? Da sau nu! Vă rog să răspundeti public, domnule ministru Ghinea, dacă nu aveți nimic de ascuns", a subliniat Ana Birchall. Întrebările au mai fost adresate încă din 27 iunie. 

Iată întrebările adresate de Ana Birchall:

"1. A returnat recent România, la solicitarea Comisiei Europene, suma de 32 milioane euro, reprezentând pre-finanţarea necheltuită până în prezent, pe programul ‘Schema de Garanții pentru Tineri NEETS’? Dacă da, de ce nu a informat până acum, în mod transparent, opinia publică în legătură cu această situaţie? Dacă nu, să ne comunice acest lucru, pentru că nu vreau să cred că domnul ministru nu vrea să se facă lumină în acest caz. Dacă nici acum domnul ministru nu înțelege să răspundă punctual acestei întrebări, voi solicita răspunsuri de la ministrul Muncii și de la secretarul de stat pentru afaceri europene din cadrul Ministerului Afacerilor Externe în legătură cu returnarea pre-finanțării necheltuite pe programul ‘Schema de Garanții pentru Tineri’.

2. Care sunt măsurile cu termene clare pe care Ministerul Fondurilor Europene le va întreprinde pentru a demara această schemă deosebit de importantă, dat fiind faptul că România a derulat, în perioada 2013-2014, două proiecte pilot prin POSDRU 2007-2013, proiecte pilot care au plasat România drept prima ţară la nivel european care a demarat acest tip de schemă şi pentru care a fost lăudată? Rata de dezangajare a tinerilor rămâne la un nivel alarmant, aproximat 23% dintre tineri fiind într-o situaţie de dezocupare, iar orice întârziere afectează în mod direct viitorul acestei ţări şi mai ales categoria cea mai vulnerabilă de populaţie: tinerii. În ce mod veţi continua bunele practici din cele două proiecte pilot?

3. Care este situaţia la zi a facturilor pe anul 2016 şi valoarea facturilor achitate de către Autorităţile de Management din exerciţiul financiar 2014-2020 pentru programele gestionate şi coordonate direct, exclusiv de Ministerul Fondurilor Europene, nu pe programele de agricultură care nu sunt coordonate de către Ministerul Fondurilor Europene? Procentul de 0,18% pe care îl tot invocaţi este în portofoliul Ministerului Agriculturii, nu în cel al Fondurilor Europene. Aşa cum am cerut şi în şedinţa Comisiei pentru afaceri europene din data de 27 iunie, vă solicit, în mod oficial, să ne puneţi la dispoziţie situaţia facturilor pe exerciţiul bugetar 2014-2020 strict pentru programele coordonate de Ministerul Fondurilor Europene: către cine au fost plătite şi în ce valori". 

Ghinea nu răspunde Parlamentului. Doar presei

Deputata PSD îl roagă pe ministrul tehnocrat să răspundă public și-i atrage atenția că refuzul dea răspunde confirmă că România a returnat recent suma de 32 de milioane de euro, la cererea CE. Ana Birchall mai subliniază că ministrul Ghinea are obligația să clarifice informația și speră ca acesta, în viitor, să respecte dialogul instituțional. Social-democrata constată că deși Cristian Ghinea nu a răspuns la întrebări, acordă interviuri în presă. Ea precizează că e de neînțels de ce refuză dialogul "dacă nu are nimic de ascuns". 

Nimicuri

"'Nimicurile' la care neinspirat face referire domnul Ghinea în cel mai recent interviu înseamnă totuși foarte mult pentru beneficiarii fondurilor europene, precum și pentru România în general: situația disperată în care se află acum beneficiarii ca urmare a neplăţii facturilor pe proiecte, mii de locuri de muncă pierdute sau bani şi taxe neîncasate la bugetul de stat care ar fi putut fi direcţionate către domenii prioritare. Aceasta este realitatea din teren pe care domnul Ghinea alege să o desconsidere. Situația fondurilor europene este mai mult decât o temă de interes public, reprezintă o temă de interes național, pentru că fondurile europene au menirea să genereze dezvoltare la nivelul întregii societăți", a conchis Ana Birchall.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2022 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy