Bilic, prețul pe care-l plătim consumând alimente rafinate: Soluții există! Alegeți varianta care vi se potrivește

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Aleksandar Pasaric)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Aleksandar Pasaric)

Medicul nutriționist Mihaela Bilica vorbi despre prețul pe care-l plătim consumând alimente rafinate.

"Cum facem să atingem doza zilnică de fibre? 9 din 10 români nu știu care este cantitatea zilnică recomandată de fibre. Și mai mult de jumătate dintre români suferă de probleme de tranzit intestinal, de la balonare la constipație cronică. Este prețul pe care-l plătim consumând alimente rafinate și fiind sedentari. Ce să mâncăm ca să atingem cantitatea de 25-35 g fibre/zi, cât recomandă specialiștii?

Nu este așa de simplu, având în vedere că fructele și legumele nu conțin mai mult de 1-3 g fibre/100 g. Tărâțele din cereale sunt bogate în fibre, dar pot avea un efect iritant la persoanele cu sensibilitate intestinală. Fasolea boabe, migdalele, avocado și ciocolata neagră sunt surse surprinzătoare de fibre. Iar dacă vrem să completăm rația zilnică, există alimente speciale pe care le putem dizolva în lichide. Soluții există, alegeți varianta care vi se potrivește", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Citește și:

Cinci mituri despre pâine, demontate de Mihaela Bilic: Copiii trebuie să mănânce pâine albă, nu pâine integrală

"Pâinea conține gluten care este dăunător sănătății. ADEVĂRAT și FALS

Glutenul este principala proteină din pâine. Iar proteinele nu pot fi decât sănătoase. În unele țări sărace, unde nu există carne, pește și ouă din belșug, proteinele din cereale sunt singura soluție împotriva malnutriției. Glutenul este ingredientul care permite fabricarea pâinii, la contactul cu apa el devine elastic și aluatul poate fi frământat. 

În ce condiții glutenul devine un dușman pentru sănătate? La persoanele care suferă de boala celiacă, care nu au capacitatea de a digera gluten. În cazul lor, trebuie să se evite cerealele toată viața. Există și o intolerantă la gluten care se manifestă prin balonare și inflamație intestinală. În acest caz este vorba de un dezechilibru temporar, o sensibilitate trecătoare. 

Proteinele din cereale se digeră incomplet și mai greu decât proteinele de origine animală. Pentru ca pâinea să fie ușor de digerat, este esențial să fie respectați timpii de dospit, bacteriile din drojdie și maia realizează o predigestie a glutenului. 

Pâinea nu are valoare nutrițională. FALS

Deși au apărut abia acum 10000 de ani în alimentația umană, cerealele reprezintă principala sursă de hrană la nivel mondial. Fără grâu, porumb și orez populația globului nu ar putea supraviețui. Chiar și religia recunoaște, putem trăi doar cu apă și pâine. 

Pâinea este atât de importantă pentru echilibrul alimentar, încât e considerată un aliment de bază. Ce nutrienți găsim în pâine? În primul rând carbohidrați cu absorbție lentă. Pâinea conține 50% amidon, este principala sursă de glucoză pentru organism, carburantul esențial cu care funcționează orice celulă vie. In pâine avem și proteine de origine vegetală în proporție de 10-15%, glutenul fiind majoritar. Pâinea nu are grăsimi, însă conține vitamine din grupul B și minerale (fier calciu magneziu). Dacă pâinea este integrală, este și sursă de fibre (2-6%). 

Toată pâinea conține aditivi și amelioratori. FALS

Exigențele consumatorilor obligă industria panificației să facă produse din ce în ce mai performante: vrem pâine pufoasă și gustoasă, care să rămână proaspătă multe zile și să nu mucegăiască. Și dacă se poate să fie ieftină, frământată manual și proaspăt scoasă din cuptor. Ori asta nu e întotdeauna posibil". Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel