BEx PNL 16 septembrie. Ludovic Orban, declaraţii complete

Ludovic Orban
Ludovic Orban

Declaraţiile de presă ale preşedintelui PNL, Ludovic Orban, la finalul reuniunii Biroului Executiv al PNL, 16 septembrie 2019.

Bună ziua!

Biroul Executiv a decis ca în data de 20 septembrie să aibă loc depunerea candidaturii preşedintelui Klaus Iohannis pentru funcţia de preşedinte al României, eveniment care va avea loc aproximativ în jurul orei 12, la Biroul Electoral Central.

Ultima şmecherie a PSD în materie de sabotare a justiţiei este sabotarea, desfiinţarea, practic, a activităţii Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Parlamentarii PSD au blocat activitatea Comisiei Juridice, iar blocarea activităţii Comisiei Juridice are efecte extrem de grave.

După cum bine ştiţi, Partidul Naţional Liberal, împreună cu partenerii din opoziţie, a înaintat un proiect de revizuire a Constituţiei în conformitate cu decizia românilor la referendumul din 26 mai, referendum convocat de preşedintele României şi validat de Curtea Constituţională. Pentru noi, reprezintă o prioritate absolută transpunerea voinţei exprimate de cetăţeni în Constituţia României, prin intermediul procesului de revizuire a Constituţiei.

De asemenea, la Comisia Juridică este blocată o iniţiativă legislativă extrem de importantă pentru România, ci anume proiectul de lege depus de Partidul Naţional Liberal pentru anularea legii privind recursul compensatoriu, lege dată de majoritatea PSD, care a permis eliberarea din detenţia a aproximativ 20.000 de deţinuţi, înainte de termen, fără niciun fel de măsură de inserţie socială a lor şi care a provocat punerea în pericol a vieţii, siguranţei şi proprietăţii private a cetăţenilor români.

Nu în ultimul rând, PSD, doar din măsuri de aritmetică parlamentară, ţine în Parlamentul României un infractor, un deputat care a fost condamnat prin hotărâre definitivă la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare şi căruia i s-au interzis exercitarea drepturilor electorale. Procedura de încetare a mandatului deputatului Goga este o obligaţie legală şi constituţională atât pentru preşedintele Camerei Deputaţilor, cât şi pentru reprezentanţii PSD din Comisia Juridică, care refuză să vină la şedinţe, boicotează în mod deliberat şedinţele şi pentru a-l ţine împotriva prevederilor legale în funcţie pe acest deputat traseist, care a venit de la un alt partid către PSD.

Solicităm imperativ tuturor parlamentarilor din Comisia Juridică să vină la muncă, să participe la reuniunile Comisiei Juridice şi să dezbată toate aceste puncte importante, care trebuie soluţionate cât mai rapid, fie că este vorba de iniţiativa de revizuirea Constituţiei, care înseamnă o obligaţie pentru oricare dintre parlamentari să susţină proiectul de revizuire a Constituţiei în conformitate cu voinţa exprimată de cetăţenii români, fie că este vorba de încetarea mandatului unui infractor, membru al PSD. Sunt chestiuni extrem de importante, care nu mai suferă amânare şi vom considera că, în cazul în care PSD se menţine în această atitudine de blocare a activităţii Comisiei Juridice, se fac părtaşi la nişte decizii ilegale şi neconstituţionale.

(Sunteţi dispus să depuneţi această moţiune de cenzură mai repede decât aţi stabilit?)

Toate acţiunile Partidului Naţional Liberal sunt în conformitate cu calendarul pe care vi l-am comunicat public. La ora actuală există un text al moţiunii de cenzură, care a fost convenit cu cei de la USR, PMP şi UDMR. Acest text a fost transmis şi către celelalte două formaţiuni politice: ALDE şi Pro România, aşteptăm observaţiile acestor două formaţiuni pe textul moţiunii de cenzură.

Din punctul nostru de vedere, Partidul Naţional Liberal este pregătit să depună moţiunea de cenzură cât mai rapid posibil dar, repet, ne menţinem această condiţie de a atrage alături de noi în susţinerea acestei moţiuni pe toţi parlamentarii formaţiunilor politice, care nu susţin Guvernul şi că ne menţinem obiectivul de a strânge 233 de semnături pentru susţinerea moţiunii pentru a avea garanţia că moţiunea va fi încununată de succes.

Săptămâna aceasta vom avea întâlniri, în continuare, cu toţi partenerii, cu toţi contribuabilii la această moţiune de cenzură şi sunt convins că până la finele săptămânii vom avea rezultate pe care să le anunţăm public privitor la textul moţiunii, privitor la momentul depunerii moţiunii de cenzură.

Nu în ultimul rând, vă reamintesc că pe lângă decizia fiecărei formaţiuni sau grup parlamentar de a susţine moţiunea de cenzură va fi necesară o pregătire foarte atentă a momentului depunerii moţiunii de cenzură şi mai ales al zilei în care se va dezbate şi se va vota moţiunea de cenzură pentru că aici este necesară mobilizarea a şase formaţiuni politice pentru a nu avea absenţi dintre semnatarii moţiunii de cenzură, pentru că orice absenţă poate să pună în pericol reuşita la această moţiune de cenzură.

(Cel mai probabil, Viorica Dăncilă nu va mai veni, cel puţin în următoarele 2 săptămâni, cu Guvernul în Parlament, condiţionaţi în vreun fel depunerea moţiunii de cenzură de acest eveniment?)

Noi nu am avut niciun fel de condiţie legată de venirea premierului Vasilica Viorica Dăncilă în Parlament. Una dintre formaţiunile politice cu care am purtat discuţii avusese o solicitare către premier privitor la condiţiile de susţinere a remanierii, ca urmare a schimbării configuraţiei politice. Probabil, nici această formaţiune politică nu va aştepta până calendele greceşti ca premierul să vină în Parlament. Există deja o discuţie privitoare la o dată limită până la care este aşteptat premierul să vină să ceară votul Parlamentului. Dacă se va depăşi acea dată limită, avem convingerea că toţi vom susţine moţiunea de cenzură.

(Există posibilitatea de a depune moţiunea de cenzura săptămâna viitoare sau cealaltă săptămână?)

Vom anunţa public momentul depunerii moţiunii de cenzură după ce vom conveni cu toţi cei care susţin această moţiune de cenzură. Pentru noi, prioritar este să obţinem susţinerea de la toţi aceia care nu mai sunt în sprijinul Guvernului şi care se consideră astăzi că sunt în opoziţie. Cine este în opoziţie trebuie să susţină moţiunea de cenzură, cine nu susţine moţiunea de cenzură, înseamnă că, de fapt, sprijină Guvernul.

(UDMR SI PMP au trimis lista cu semnături?)

Cereţi aceste informaţii liderilor de grup, oricum, discuţiile pe care le-am purtat sunt de asemenea natură încât să mă facă să fiu sigur că aceste semnături există şi că ele vor susţine moţiunea de cenzură.

(Câte semnături are domnul Iohannis până acum?)

Obiectivul nostru este ca în momentul în care depunem candidatura să avem peste 2 milioane de semnături şi ne vom atinge acest obiectiv.

(Excludeţi varianta ca moţiunea să nu fie depusă până la alegerile prezidenţiale?)

Obiectivul nostru a fost, încă de la început, să depunem moţiunea cât mai repede posibil. Eu exclud această variantă pentru că, după cum s-au manifestat public actorii politici, am încredere că toţi aceia care spun astăzi că sunt în opoziţie, vor susţine moţiunea de cenzură şi dacă acest lucru se va întâmpla, această moţiune de cenzură va duce la căderea Guvernului.

(Sunteţi de acord cu ceea ce spun cei de la USR, că fiecare zi de întârziere a moţiunii întăreşte poziţia premierului Dăncilă?)

Eu am citit poziţia preşedintelui USR, care poziţie a preşedintelui USR este conformă cu poziţia pe care am stabilit-o de comun acord în cadrul negocierilor, şi anume, că vom depune moţiunea când vom avea 233 de semnături şi ca o garanţie a succesului acestei moţiuni.

(Aveţi această declaraţie oficială a USR?)

Nu vreau să comentez, noi purtăm discuţii oficiale la nivel de conducere, la nivel de lideri de grup şi suntem convinşi că toţi actorii implicaţi în susţinerea moţiunii, vor susţine această moţiune şi că această susţinere va asigura succesul moţiunii.

(În ce măsură vă bazaţi pe voturile de la ALDE când ştiţi că situaţia acolo nu este una foarte clară. Au fost mai multe filiale, care au cerut Congres. Adică, după discuţiile pe care le-aţi avut sau întâlnirile pe care le-aţi avut cu domnul Tăriceanu, vă bazaţi pe un anumit număr de parlamentari, care ar rămâne de partea domniei sale şi care ar vota această moţiune?)

Cu siguranţă, la întâlnire pe care o vom avea în cursul acestei săptămâni vom face şi o evaluare privitoare la numărul de parlamentari care vor să susţină, să semneze şi să voteze moţiunea de cenzură. În momentul de faţă nu pot să vă fac astfel de evaluări, cred, în schimb, că pentru orice parlamentar ALDE, odată cu trecerea partidului în opoziţie, atitudinea normală este aceea de a susţine moţiunea de cenzură, de a semna şi de a vota pentru această moţiune de cenzură.

(Dacă nu veţi aduna 233 de semnături până la finalul lunii septembrie...?)

Obiectivul nostru este să adunăm 233 de semnături.

(Şi dacă nu se va întâmpla?)

De ce să fim pesimişti? Să fim optimişti, să avem încredere. Obiectivul nostru este să adunăm 233 de semnături.

(Din partea Pro România aveţi acelaşi angajament, că ar susţine această moţiune de cenzură? Aveţi încredere în Victor Ponta?)

Am anunţat că la discuţiile anterior avute a existat exprimată clar disponibilitatea de a susţine moţiunea de cenzură. Ei au cerut premierului Dăncilă îndeplinirea anumitor condiţii. La întrunirea de săptămâna asta vom stabilii care este termenul limita în care mai aşteaptă prezenţa premierului Dăncilă la Parlament şi implicit momentul de la care ei sunt hotărâţi să susţină moţiunea de cenzură.

(Încercaţi să cooptaţi voturi şi din tabăra PSD?)

Da, recunosc că am avut discuţii individuale cu parlamentari din zona PSD.

(Şi ceva rezultate concrete sau doar discuţii?)

Vom vedea la moţiunea de cenzură.

(Veţi discuta săptămâna aceasta cu cei de la Pro România şi despre varianta de premier, despre ce faceţi mai departe în sensul unui Guvern?)

În principal, discuţiile sunt legate de moţiunea de cenzură. Noi depunem o moţiune de cenzură şi ceea ce discutăm, în principal, este modul în care această moţiune de cenzură poate să aibă cele mai mari şanse de a reuşi. Sigur că se poartă discuţii legate şi de dezvoltările ulterioare posibile. Aici, poziţia Partidului Naţional Liberal nu reprezintă un secret. Noi am anunţat că preferinţa noastră clară este pentru anticipate, să dăm din nou puterea românilor să aleagă un Parlament legitim, care să poată să genereze un Guvern legitim, cu un real sprijin parlamentar, conform cu voinţa cetăţenilor şi cu actualele orientări politice ale cetăţenilor români.

Dacă nu este posibil, în mod clar, Partidul Naţional Liberal a anunţat limpede că noi suntem pregătiţi să ne asumăm răspunderea guvernării şi suntem dispuşi să purtăm negocieri pentru formarea unui Guvern.

Dar, preferinţa noastră clară este pentru anticipate. Sigur că aceste chestiuni vor fi lămurite pentru că, după căderea Guvernului în cadrul moţiunii de cenzură, preşedintele României, în conformitate cu prevederile constituţionale, va declanşa consultările. În cadrul acestor consultări se va vedea care este poziţia fiecărei formaţiuni politice şi în funcţie de poziţia exprimată de fiecare formaţiune politică, dacă se va degaja o voinţă în sensul anticipatelor, vom susţine o variantă a anticipatelor, dacă nu se va degaja această voinţă, vom căuta o formulă prin care să asigurăm o formulă coerentă României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel