Berceanu: Parlamentul nu stabilește cine a fost mai întâi, oul sau găina

Radu Berceanu
Radu Berceanu

Chestorul Senatului Radu Berceanu (PDL) a declarat, la finalul ședinței de marți a Birourilor permanente reunite, că Parlamentul nu poate deveni ”arbitru” în chestiunea reprezentării României la Bruxelles și nici nu vede ce anume ar putea fi invocat pentru ca Legislativul să ia astfel de decizii.

"Eu nu cred că putem adopta o astfel de hotărâre. Mie mi se pare că Parlamentul are o menire cât se poate de limpede. În Constituţie este foarte clar stipulată. Nu poate veni cineva să propună să stabilim cine a fost mai întâi - oul sau găina - pentru că nu este de competenţa Parlamentului. Această problemă este rezolvată în Constituţie. Cine nu înţelege nuanţele se poate adresa Curţii Constituţionale, dar nu Parlamentului", a declarat Radu Berceanu.

Acesta a susținut că Birourile permanente reunite nu au decis asupra unei eventuale hotărâri a Parlamentului privind persoana care va reprezenta România la Consiliul European, ci referitor la scrisoarea premierului Victor Ponta cu privire la prezentarea unei declaraţii referitoare la problemele actuale aflate pe agenda UE şi obligaţiile ce revin României în baza acestora

"Cine v-a spus că e vorba de o Hotărâre a Parlamentului? Până la urmă, domnul prim-ministru a cerut, în conformitate cu Constituţia, să facă o declaraţie în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului referitoare la problemele actuale aflate pe agenda UE şi obligaţiile ce revin României în baza acestora, ceea ce s-a acceptat. Nu scrie nimic aici că trebuie să stabilim pe cine trimitem", a subliniat Radu Berceanu.

În opinia democrat-liberalului, o astfel de propunere ar putea fi făcută de reprezentanţii puterii: "Probabil că dumnealor (reprezentanţii puterii - n.r.) au de gând să propună ceva. Eu nu pot să ghicesc gândurile domnului Duşa şi nici pe ale altuia. Dacă o să dorească să propună ceva, o să o facă acolo", a mai afirmat Berceanu.

Întrebat dacă o hotărâre luată de către Parlament poate fi obligatorie, senatorul democrat – liberal consideră că o astfel de decizie nu intră în compenenţa Legislativului.

"Nu cred că pe undeva, în Constituţie, în regulamente, în şedinţele comune sau undeva, scrie că Parlamentul trebuie să arbitreze astfel de chestiuni. Probabil că dânşii s-au gândit la o metodă prin care, oarecum implicit, să sugereze ceva. În hotărârea asta o să încerce să strecoare ceva în textul respectiv, care să ducă către această idee, dar personal nu văd ce ar putea fi invocat ca Parlamentul să ia astfel de decizii. Nu văd cum ar putea să facă Parlamentul pe arbitrul într-o astfel de chestiune", a subliniat senatorul.

De asemenea, întrebat fiind cum se va soluționa această divergență între președinte și premier, Radu Berceanu a glumit, afirmând că Parlamentul nu are nicio "divergenţă" pe ordinea de zi.

"Noi avem o scrisoare a primului ministru prin care acesta solicită să facă o declaraţie. Am aprobat acest lucru, conform Constituţiei. Mai departe, domnul Ponta vine şi declară ce ceea ce crede dânsul că trebuie să declare. Nu putem cenzura nici declaraţiile primului ministru, nici pe cele ale preşedintelui. În scrisoarea înaintată de domnul Ponta nu scrie nicăieri că urmează o dezbatere şi un arbitraj. Probabil că cei de la USL vor încerca ceva de genul acesta", a opinat senatorul PDL.

Şedinţa plenului reunit al Parlamentului, în care premierul Victor Ponta va prezenta o declaraţie privind problematica UE, va avea loc în 12 iunie, la ora 15.00, fără a se cunoaște exact dacă membri PDL vor participa.

„Nu ştiu ce să vă spun. Nu e vorba de o dezbatere pe un mandat, este vorba de o declaraţie a primului-ministru, cred că am spus deja de vreo 10 ori”, a conchis senatorul Radu Berceanu, în legătură cu participarea PDL la ședința plenului reunit în 12 iunie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel