Benzina și motorina, mai scumpe de la 1 ianuarie 2024. Cât vor plăti românii pentru un litru de combustibil

Benzina este mai ieftină decât apa în Cuba, pentru cei care au dolari / Foto: Pixabay
Benzina este mai ieftină decât apa în Cuba, pentru cei care au dolari / Foto: Pixabay

Află în articol cât vor plăti românii, de la 1 ianuarie, pentru un litru de benzină sau motorină.

Noul an va veni cu prețuri mai mari la benzină și motorină. Prima creștere la pompă va avea loc chiar din 1 ianuarie, potrivit Antena 3 CNN. Și asta deoarece de atunci se aplică prima creștere a accizei. Astfel, românii vor plăti în plus la pompă 6 bani pe litru.  

Dar asta nu este tot. Se pare că prețurile vor mai crește încă de două ori în 2024, în luna aprilie și în luna iulie. Per total, de pe urma acestei măsuri, benzina va fi mai scumpă cu 18 bani pe litru, iar motorina mai scumpă cu 17 bani pe litru. De unde vor veni aceste scumpiri. Ei bine, accizele la benzină și motorină care sunt plătite de toți șoferii cresc la începutul fiecărui an cu rata inflației, însă de la 1 ianuarie 2024, creșterea va fi de doar 33% din procentajul de 8,8% care ar urma să se aplice pe tot anul 2024, în trei etape astfel:

- 33% din procentul de creștere anuală de la 1 ianuarie 2024

- 33% din procentul de creștere anuală de la 1 aprilie 2024

- 33% din procentul de creștere anuală de la 1 iulie 2024.

Ar putea exista și alte prețuri

Rata anuală a inflației în luna septembrie 2023, comparativ cu luna septembrie 2022, este de 8,8%. Acest procent va fi luat în calcul la creșterea accizelor. Astfel, potrivit sursei citate, vom avea o creștere pe tot anul 2024 a accizei la benzină de 156 de lei la 1.000 de litri și la motorină de 143 de lei la 1.000 de litri. 

Este important de menționat că aceasta este o creștere generată de taxele impuse de stat. Prin urmare, pe parcursul noului an, ar putea exista și alte majorări din cauza condițiilor de piață, așa cum s-a întâmplat și până acum. 

Reamintim că în 2023 accizele nu au crescut cu inflația. Guvernul a dat o derogare de la regulă printr-o ordonanță de urgență din iulie 2022 și a păstrat toate nivelurile minime din Uniunea Europeană. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel