Beneficiile consumului de apă cu lămâie între mit și adevăr

Fotografie de la Julia Zolotova: Pexels
Fotografie de la Julia Zolotova: Pexels

Mulți cred că această băutură are efecte miraculoase. Este chiar așa? Să vedem ce spune știința.

Foarte multe persoane cred că obiceiul de a bea apă călduță și lămâie înainte de micul dejun, pe stomacul gol, este un lucru foarte bun pentru sănătate. Se crede că această băutură are efecte de slăbire, diuretice și purificatoare, energizează organismul și luminează pielea și întărește sistemul imunitar. 

Publicația Today a scris un articol despre veridicitatea unor credințe despre beneficiile consumului de apă cu lămâie. 

Te face sa slăbești

Este fals. Lămâia este bogată în apă, vitamina C, acid citric și săruri minerale, dar nu există studii științifice care să arate că o combinație a ei cu apa oferă băuturii capacitatea de a stimula metabolismul și deci de a te face să slăbești.

Face pielea mai strălucitoare

Este fals. Vitamina C conținută de lămâie contribuie la sinteza colagenului, proteina structurală a pielii și garantează stabilitatea acesteia.

Oferă energie

Este fals. Băutura nu poate oferi niciun tip de energie organismului ci doar ajută la o digerare mai bună, deoarece activează pepsinogenul (o enzimă secretată de celulele mucoasei gastrice), transformându-l în pepsină, cea mai importantă dintre enzimele digestive.

Are efecte diuretice și purificatoare

Este fals. Se crede că această băutură are efecte purificatoare și diuretice datorită gustului ei acru, dar aceasta este doar o credință falsă. Niciun studiu științific nu a demonstrat vreodată aceste efecte asupra organismului.

Reduce nivelul de aciditate al sângelui

Este fals. Aportul de acid citric, conținut în sucul de lămâie, nu modifică deloc pH-ul hematic (sânge). Organismul nostru, prin sisteme complexe, menține de fapt niveluri stabile ale pH-ului între 7,35-7,45, iar niciun aliment nu îi poate modifica atât de ușor aciditatea.

Singurul efect pe care îl poate avea acidul citric este alcalinizarea ușoară a urinei eliminându-se sub formă de citrat de potasiu, reducând astfel riscul apariției pietrelor la rinichi.

Întărește sistemul imunitar

Este fals. Atunci când organismul are deficit de vitamina C (acid ascorbic), sistemul imunitar slăbește, dar nu s-a dovedit că administrarea mai multor acesteia oferă vreun beneficiu real sistemului imunitar.

Reduce riscul de boli de inimă

E adevărat. S-a demonstrat că dacă vei consuma regulat de apă cu lămâie acest lucru te va ajuta să reduci tensiunea arterială crescută. În plus, vitamina P în combinație cu vitamina C și potasiul, conținute de lămâie, întăresc mușchiul inimii și îmbunătățesc starea arterelor, reducând astfel riscul de boli de inimă.

Combate respirația urât mirositoare

E adevărat. Apa și sucul de lămâie este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru reglarea pH-ului salivei și combaterea bacteriilor care provoacă respirația urat mirositoare.

Ajută la scăderea glicemiei

E adevărat. Un studiu a arătat că  un consum de 125 ml de suc de lămâie diluat în apă pe stomacul gol poate duce la o scădere ușoară a nivelului de glucoză din sânge. Cercetătorii cred că această băutură ar putea ajuta persoanele cu diabet să țină sub control glicemia crescută, dar sunt necesare mai multe cercetări.

Erodează smalțul dinților

E adevărat. Apa cu lămâie este o băutură acidă care poate, pe termen lung, eroda smalțul dinților, ca toate băuturile carbogazoase. Pentru a minimiza riscurile eroziunii acide, medicii stomatologi vă recomandă să vă clătiți gura cu apă de la robinet după ce ați băut apă cu lămâie, mestecați gumă fără zahăr după aceea pentru a stimula producția de salivă,  beți  băutura cu un pai pentru a evita contactul cu dinții.

Combate refluxul acid

Potrivit unui studiu din 2012, sucul de lămâie a fost folosit în practicile orientale și occidentale pentru a ajuta digestia și problemele gastrointestinale, inclusiv refluxul acid. 

Cu toate acestea, până în prezent nu există nicio cercetare care să sugereze că funcționează cu adevărat. Unele surse susțin că apa cu lămâie are un efect alcalinizant, adică poate neutraliza acidul din stomac, reducând refluxul acid. 

Cu toate acestea, acest lucru nu este încă susținut de cercetare. Dar, în timp ce unii oameni pot observa o îmbunătățire a refluxului lor prin consumul unui pahar de apă cu lămâie, pentru alții băutura le-ar putea agrava simptomele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel