BBC și Revoluția Română. Amintirile din București ale unui istoric britanic

Istoricul britanic Dennis Deletant își povestește amintirile legate de evenimentele de acum 25 de ani.

"Pericolul pe care îl reprezentau lunetiștii [trăgătorii ascunși] l-am simţit pe pielea mea. În seara de 7 ianuarie 1990, mă aflam pe o stradă întunecată din centrul capitalei - pe strada Londra, de fapt - şi mă îndreptam spre locuinţa unui prieten de familie, când am auzit o pocnitură şi un zgomot metalic venit dinspre partea de jos a zidului unei case prin faţa căreia treceam. Pe trotuar, în faţa mea, am văzut un glonţ.

Când m-am aplecat să mă uit la el, un miliţian cu puşca în mână a alergat spre mine şi mi-a strigat să ies din lumina felinarului. Am lăsat glonţul şi m-am adăpostit la umbra unei maşini. După câteva minute, miliţianul, care se adăpostise și el după o maşină, s-a furişat către mine, a luat glonţul şi mi l-a dat. Era cald încă. „Ţine-l, ai fost la un pas de moarte. Trage cineva din blocul de vizavi şi încercăm să-l eliminăm", mi-a spus. M-a întrebat ce făceam pe stradă la ora aceea şi i-am explicat că ma duc în vizită la un prieten.

A întrebat cum îl cheamă pe prietenul meu şi ce număr are casa în care stă. Când i-am răspuns, şi-a dat seama, după accent, că nu eram român. Când i-am spus că sunt britanic şi-a făcut cruce şi a exclamat: „Dumnezeu te-a avut în pază în noaptea asta!" Din fericire, mă aflam la câţiva paşi de destinaţia mea. Miliţianul m-a însoţit până la poartă şi a dispărut apoi în întuneric. I-am strigat de departe: 'Mulţumesc!'", scrie Denis Deletant pentru romanialibera.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel