Băsescu, ultimul dictator al Europei, scrie presa belgiană

basescu tiran
basescu tiran

 După aproape 25 de ani de la căderea comunismului, "cetățenii caută cu înverșunare valorile democratice, care au fost îngropate sub regimul despotic al controversatului președinte Traian Băsescu", titrează săptămânalul belgian New Europe. 

Publicația citată dă exemplu situația din România, membră a Uniunii Europene din 2007. La un an distanță de următoarele alegeri prezidențiale din România, Băsescu își recâștiga rolul autocratic, care fusese slăbit de referendumul de anul trecut, în care 87% dintre români au votat pentru înlăturarea acestuia de la putere, scriu jurnaliștii belgieni și preluat de ziare.com.

Numai un tiran poate sfida voința poporului

 Aflat într-un război intern cu noul Guvern și cu majoritatea politică, Băsescu țintește acum după granițele României, poate în Europa, poate chiar peste Ocean. Există zvonuri care susțin că el va încerca să își asigure viitorul politic cu ajutorul vechilor sale relații, care l-au ajutat să rămână la putere și acum un an, în ciuda rezultatului referendumului, mai precizează sursa citată. Este probabil cea mai bizară situație din Europa. Numai un tiran poate sfida voința poporului cu atât de multă ușurință, întorcându-se la conducere (7,4 milioane din 8,4 milioane de români au votat împotriva lui). Așa a reușit Băsescu să se întoarcă la Cotroceni, după trei săptămâni în care a fost suspendat, se arată în New Europe.

Băsescu nu a reușit din întâmplare să își recâștige puterea după ce oamenii i-au spus să plece. A fost un sistem construit cu atenție cel care l-a salvat. Regimul lui Băsescu este caracterizat de o rețea de instituții, care se află în totalitate sub comanda lui personală.

 Prin numirea susținătorilor săi loiali în funcții cheie și prin păstrarea celor care își arată recunoștința, Băsescu a reușit să pună stăpânire și pe serviciile secrete ale României și să își pună prerogativele prezidențiale înaintea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, acuză jurnaliștii europeni.

 De asemenea, jurnaliștii belgieni scriu că  România va avea un nou președinte, pentru că Băsescu nu mai poate beneficia de un al treilea mandat, însă modul acestuia de a gândi și metodele folosite până acum duc cu gândul la cel mai rău scenariu: că ar putea să dea la schimb scaunul prezidențial pentru o poziție importantă în Uniunea Europenă sau NATO.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel