Băsescu, uimit de colaborarea instituțiilor, spune Nicolicea

nicolicea
nicolicea

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat, vineri, că s-a luat decizia de a-l consulta şi pe şeful statului în legătură cu propunerile de modificare a Statului parlamentarilor. El a adăugat că există probabilitatea ca Traian Băsescu să fie "uimit" că se doreşte o bună colaborare a instituţiilor.

Eugen Nicolicea a spus că decizia de consultare a preşedintelui s-a luat pentru a preîntâmpina "anumite obiecţii ale acestuia", scrie gandul.info.  "De ce s-a luat decizia ca să fie informat şi domnul preşedinte şi chiar să fie consultat informal, pentru că nu are în atribuţii (legiferarea, n. r.)? Sunt modificări care trebuie făcute urgent pentru că avem o problemă cu bugetul. Statutul este o lege, urmează cursul legiferării şi promulgării. În promulgare preşedintele are rolul esenţial şi el poate să o trimită înapoi pentru a o modifica, dacă el consideră că anumite chestiouni nu sunt corecte şi mai are şi dreptul de a sesiza CCR. Pentru a preîntâmpina anumite obiecţii care duc la aceste întârzieri este foarte bine dacă-l informăm pe domnul preşedinte pentru a rezolva eventualele obiecţii pe care ni le va transmite dacă doreşte, informal, anterior promulgării, în aşa fel încât să putem fi în vigoare cu legea cât mai rapid", a spus Nicolicea.

El a arătat că modificările la Statutul senatorilor şi deputaţilor nu au fost încă trimise la Preşedinţie. "Domnul Zgonea, care e animat de cele mai bune dorinţe în modificările pozitive din acest Statut, a spus că a trimis la unele instituţii şi că va trimite - s-a înţeles greşit - că va trimite la preşedinte. Eu vreau să vă spun că nu puteam încă să trimitem la preşedinte pentru că încă mai discutăm despre câteva articole, pe imunitate", a spus Nicolicea. El a subliniat că președintele are dreptate atunci când afirmă că nu are atribuţii în ceea ce priveşte legiferarea, dar se referă la modalitatea de colaborare dintre parlament şi instituţia prezidenţială.

"Preşedintele e uimit - că nu are în atribuţii, are dreptate, instituţia prezidenţială nu are în atribuţii legiferarea - e uimit pentru buna colaborare care se pare porneşte între Parlament şi Preşedinţie", a mai spus Nicolicea.

Sursele citate au arătat că pe modificările privind imunitatea şi conflictul de interese vor avea loc discuţii între consilieri de la Parchet şi reprezentanţi ai parlamentarilor, scrie gândul.info. Conducerea Camerei aşteaptă de la instituţiile respective puncte de vedere. Astfel, până luni va fi definitivat proiectul de modificare care va intra în dezbaterea comisiilor de specialitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel