Băsescu: Spune Merkel ceva, spunem și noi

Merkel-Basescu dece
Merkel-Basescu dece

Președintele Traian Băsescu crede că Uniunea Europeană este caracterizată de imense decalaje între statele membre. UE trebuie să devină un monolit din punct de vedere al funcționării economice, lucru ce nu se va întâmpla dacă, de exemplu, rezultatele cercetărilor din statele puternice nu sunt puse și la dispoziția partenerilor mai puțin dezvoltați, explică președintele. Impresia de unitate există doar la nivel declarativ și de imagine, sugerează Băsescu, pentru că liderii statelor mici îi aprobă întotdeauna pe conducătorii marilor puteri, într-o direcție falsă care, de fapt, ascunde o Uniune dispersată.

Traian Băsescu atrage atenția că UE nu poate deveni competitivă în raport cu SUA sau China dacă va continua în ritmul actual. El opinează că nu se poate vorbi despre o Europă unită, din moment ce există restricții pe piața forței de muncă.

”Marea Britanie are nişte sume uriaşe alocate pentru cercetare, Germania la fel. Cum să stea România în competiţie dacă din acele resurse alocate cercetării nu se transferă rezultatul lor și pentru România? De ce? Pentru că nu avem o piață unică a cercetării. E clar că eu rămân mereu în urmă din punct de vedere tehnologic faţă de Germania şi Marea Britanie atâta timp cât a descoperit da o utilizează numai el. De acord, ai descoperit în Marea Britanie, dar plătesc licența și aplic și în economia mea.

Lucrurile astea sunt extrem de profunde și sapă exact în acea idee de Europă Unită. Europa, de fapt, e foarte dispersată. O facem noi unită că dacă spune Merkel ceva, spunem şi noi. Sau dacă spune John Kerry ceva la o conferinţă, ies şi eu şi trântesc toate tigăile în capul unei ţări, pentru că a spus de acolo. Dar monolitul ăsta care ar trebui să fie UE nu există”, a declarat Traian Băsescu, luni, la Adevărul Live.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel