Băsescu: Situația din Ucraina nu este o amenințare la adresa României. Ucraina este agresată de Federația Rusă

Ultimele evenimente din Ucraina au fost în atenția președintelui Traian Băsescu în cadrul conferinței de presă de duminică seara. Președintele Băsescu a cerut cetățenilor ucraineni de origine română să nu se angajeze în conflict.  El consideră că Ucraina "are nevoie de un acord imediat cu FMI, BM, dacă este nevoie și cu UE, în așa fel încat să aibă asigurate resursele pentru a nu intra în incetare de plăți, iar pe de altă parte un astfel de acord să ducă la un proces de modernizare accelerată a statului ucrainean."

Situația  din Ucraina nu nu este în acest moment o amenințare directă și imediată la independeța și suveranitatea statului  român și a teritoriului național. În același timp, România atenționeazâ că apariția unui nou conflict înghețat, localizat în Crimeea, după cele din Nagorno-Karabah, Abhazia, Osetia și Transnistria este de natură a accentua instabilitatea regională și implicit apariția unor  tensiuni ce pot duce, inclusiv  la conflicte armate.

Din acest punct de vedere, România consideră că propria ei securitate este supusă riscului pe termen mediu și lung. Evenimentele din Ucraina în momentul de față nu sunt o amenințare la adresa României. În schimb, apariția unui nou conflict înghețat în Crimeea întregește lanțul de conflicte înghețate din jurul Mării Negre și aceasta poate deveni pe termen lung o amenițare la adresa României.

România consideră că orice prezenţă a trupelor ruse în Ucraina fără acordul acesteia și în afara acordurilor bilaterale și a notificărilor existente este o agresiune la adresa Ucrainei. Noi considerăm că Ucraina este agresată de forțele militare ale Federației Ruse.

 România cere Fedraţiei Ruse sistarea oricărei operaţiuni militare care vizează Ucraina. România susţine fără rezerve suveranitatea Ucrainei.

Ucraina are nevoie imediat de un acord cu FMI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel