Băsescu și Marga se contrează pe contribuția României în Afganistan

Traian Băsescu, aflat la summit-ul NATO de la Chicago, a afirmat că nu va anunța suma cu care România va contribui din 2015 la susţinerea Afganistanului, arătând că nu vrea ca aceasta să fie subiect de discuţie, deşi ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, precizase deja că e vorba de 500.000 de dolari.

 "Şi România şi-a anunţat o participare financiară, începând cu 2015 pentru o perioadă de trei ani, eu neprecizând suma, dar vom fi solidari cu celelalte state membre", a spus Băsescu, duminică seara, într-o conferinţă de presă, scrie gandul.info.

 Întrebat dacă suma este cea anunţată anterior de Marga sau dacă aceasta a fost mărită ori scăzută în cadrul dejunului de lucru al liderilor NATO pe tema Afganistan, Băsescu a explicat motivele pentru care s-a ales să nu fie comunicată cifra.

 "Ce vă pot spune este că această contribuţie, pe care şi-o asumă fiecare stat ţine cont totuşi de mai mulţi factori suma cu care va contribui fiecare stat. Primul factor este că e o sumă voluntară, se fac totuşi nişte socoteli ţinând cont de contribuţia de până acum. Această contribuţie în forţe combatante, spre exemplu, se raportează la numărul populaţiei. Şi România are o contribuţie dintre cele mai mari dacă raportăm forţele dislocate în Afganistan astăzi (1040 de militari combatanţi, 76 de jandarmi plus 23 în misiunea EULEX). Deci, rămânem cu un raport foarte bun de participare comparativ cu populaţia", a spus preşedintele Băsescu.

 Preşedintele a precizat că statele care decid să îşi retragă trupele din Afganistan înainte de 2014 din motive politice pot veni cu contribuţii mai mari.

 Întrebat dacă ministrul Marga a făcut o eroare sau o gafă dezvăluind prea devreme suma respectivă, preşedintele a spus că acesta nu a făcut "o eroare", însă a adăugat că nu îşi doreşte ca România să fie arătată cu degetul de alte state cu contribuţii mai mari.

 "Se are în vedere pe mai departe tot un raport care să reflecte cumva, să fie o reflexie a modului cum ai contribuit în perioada combatantă. Nu spun că a făcut o eroare, dar nici nu vreau ca statele cu contribuţii mai mari sau cărora li se cer contribuţii mai mari să se întrebe de ce România doar atât. Uite de aia! Nu vreau ca contribuţia noastră să fie obiect de discuţie între state. Cum noi nu discutăm contribuţia nimănui în militari, în forţe combatante, nu vrem să fie discutată nici contribuţia noastră în bani", a mai declarat preşedintele Băsescu.

 El a precizat că această sumă, cu care s-a decis ca fiecare stat NATO să contribuie anual după 2015, timp de trei ani, la finanţarea forţelor afgane de securitate, nu a fost stabilită la Chicago, ci a fost subiectul unui proces de negociere mai îndelungat.

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, duminică dimineaţă, că România ar putea aloca 500.000 de dolari pentru finanţarea forţelor afgane de securitate, decizia urmând să fie anunţată la secţiunea dedicată Afganistanului în cadrul Summitului NATO de la Chicago.

România desfăşoară în prezent 1.040 de militari combatanţi, 76 de jandarmi instructori şi 23 de militari în misiunea EULEX a UE.

Preşedintele a arătat că România va rămâne angajată în Afganistan până la finalizarea retragerii misiunii ISAF a NATO, în 2014, iar obiectivul militarilor români va fi consolidarea situaţiei de securitate în zona Zabul, aria de responsabilitate a României.

 Băsescu a evidenţiat însă că militari combatanţi vor trebui să fie prezenţi şi după 2015 în Afganistan pentru a asigura securitatea instructorilor care vor pregăti forţele afgane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel