Băsescu, sfat pentru autoritățile de la Ankara: UE are o monedă...

Traian Băsescu
Traian Băsescu

Președintele Traian Băsescu a explicat, joi, la Forumul economic româno-turc pentru investiții și comerț de la Ankara, în contextul eforturilor Turciei de  aderare la UE, cât de important este capitolul Justiție în viziunea Uniunii. Șeful statului a concluzionat că "UE are întotdeauna o monedă cu două fețe, pe una scrie Justiție,  iar pe revers scrie 'nu intrați în Schengen până nu rezolvați problema Justiției'".

În cadrul întrunirii de la Ankara, președintele Traian Băsescu a fost întrebat de către Omer Suslu, președinte pentru Balcani în cadrul Consiliul Oamenilor de Afaceri Turci și consilier pentru turcii din diaspora, ce fel de parcurs ar trebui să urmeze Turcia pentru a deveni membru al UE, în condițiile în care statele membre arată o "rezistență" față de acest proiect.

"Turcia are de rezolvat câteva probleme tehnice. Cea mai importantă, deschiderea capitolelor de negociere", a răspuns președintele Băsescu, citează HotNews. "Atâta timp cât stau închise, drumul e oprit, chiar dacă e început."

Totodată, președitnel Băsescu i-a asigurat pe cei prezenți că România va susține guvernul turc pentru deschiderea mai multor capitole de negociere, în contextul în care Ankara va întampina rezistență din partea altor membre.

"Noi vom susține deschiderea și altor capitole. Primul ar fi cel al Justiției. E extrem de dificil și ia foarte mult timp, trebuie deschis cât mai repede pentru a fi măcar închis cu observații odată cu celelalte", a spus Traian Băsescu, precizând că România a încheiat capitolul Justiție în 2004, a intrat în 2007 în UE cu observații și nici acum nu a reușit să "stingă observațiile".

Președintele Băsescu a arătat că "nu e suficient să ai legile și instituțiile cerute de UE, ele trebuie să și funcționeze convingător și să creeze sentimentul că antireforma e imposibilă, deci progresul e ireversibil. România aici a avut probleme, cu fluctuațiile. Nu am reușit să convingem că procesul e ireversibil".

"Problema e că UE are întotdeauna o monedă cu două fețe, pe una scrie Justiție, și urmează ..., iar pe revers scrie 'nu intrați în Schengen până nu rezolvați problema Justiției'. Aici e problema în Uniunea asta", a adăugat șeful statului, care a ținut, de asemenea să reitereze că România este "una dintre țările care nu au pus niciodată sub semnul întrebării dreptul și aspirațiile Turciei de a deveni membru al UE".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel