Băsescu sesizează CCR cu legea care bloca Mișcarea Populară

Peședintele Traian Băsescu a sesizat, luni, Curtea Constituțională în legătură cu Legea prin care ONG-urile ale căror denumiri sunt asemănătoare cu cele ale unor autorităţi sau instituţii publice de interes naţional ori local sunt, practic, interzise, respectiv Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații.

Potrivit gandul.info, legea iniţiată în 2010 de un grup de deputaţi PNL, PSD şi UDMR, pentru care Parlamentul şi-a dat votul final pe 10 decembrie, ar avea efecte şi asupra proiectului politic al lui Băsescu, respectiv Fundaţia Mişcarea Populară şi partidul cu acelaşi nume aflat în curs de înfiinţare.

În sesizarea transmisă preşedintelui Curţii Constituţionale, domnul Augustin Zegrean, președitele Traian Băsescu reclamă neconstituționalitatea legii respective, susținând, printre altele, și că ar fi permisă aplicarea retroactivă a acesteia.

"În ceea ce privește încălcarea prevederilor Art. 15 alin. (2) din Constituția României, asociațiilor, fundațiilor și federațiilor le sunt impuse noi obligații cu privire la denumirea pe care o poartă și cu care s-au făcut recunoscuți în domeniul în care activează, astfel încât prin efectele retroactive ale prevederilor legii aflată la promulgare se nesocotește atât principiul securității juridice, cât și principiul protejării încrederii cetățenilor în lege. Noile cerințe în privința denumirii asociațiilor, fundațiilor și federațiilor au efecte retroactive întrucât instanțele de judecată și persoanele care au înființat asemenea entități nu aveau cum să ia în considerare noile prevederi, iar acum, practic, se regăsesc într-o altă situație juridică decât cea avută în vedere la data constituirii (...)

Regulile privind denumirea asociațiilor, fundațiilor și federațiilor nu erau reglementate în trecut, iar noile reguli, pentru a fi în acord cu principiul constituțional al neretroactivității legii, ar trebui aplicate numai pentru viitor, nu și pentru trecut", se precizează în sesizarea președintelui Băsescu.

Astfel, potrivit legii contestate, asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile care au denumiri ce “pot crea confuzie” au obligaţia să şi le modifice în maximum 2 ani. În caz contrar, vor fi dizolvate sau radiate din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.

După ce Legea a fost adoptată în primă fază de Parlament pe 19 iunie 2012, iar Traian Băsescu a cerut reexaminarea, proiectul a fost votat a doua oară pe 10 decembrie 2013, în Camera Deputaților, fără a-i fi modificat în mod esential conţinutul.

Citește aici textul integral al sesizării difuzate de Administrația Prezidedențială

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel