Băsescu secretar-general NATO, scenariu identic cu numirea lui Rasmussen: presa a speculat asta cu doi ani mai devreme

Secretarul-general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, și președintele Traian Băsescu au vorbit pe o singură voce, vineri, în conferința de presă comună de la Cotroceni: este prematur să se vorbească despre posibilitatea ca Băsescu să devină succesorul danezului. Potrivit aritmeticii diplomatice, niciunul dintre cei doi nu a negat informația DeCe News din 21 aprilie, ci doar au spus că subiectul este dezbătut prea devreme. Presa daneză și analiștii politici ai regatului au vehiculat viitoarea numire a lui Rasmussen la șefia NATO cu doi ani înainte de numirea lui în funcție, perioadă în care fostul premier a negat constant informația.

”Este prematur. Iar actualul secretar general mai are încă un an şi jumătate de mandat. Doar presa de la noi e foarte grăbită”, a declarat astăzi Traian Băsescu, întrebat dacă următorul secretar-general al NATO poate fi un român. Oaspetele său, Anders Fogh Rasmussen, a folosit același discurs: ”este mult prea devreme” pentru a se vorbi despre succesorul meu.

La scurt timp după a doua numire a lui Rasmussen în funcția de premier al Danemarcei, 13 noiembrie, a apărut în presa daneză informația că liberalul este favorit să-l succeadă pe Jaap Hoop Schefer, secretarul-general al NATO de la acea vreme, conform Wikipedia. Primele speculații îl vedeau pe Rasmussen un candidat la șefia UE.

Începând din acel moment el a negat vehement informațiile presei, argumentând că are multe sarcini de îndeplinit în funcția de premier și chiar speră la un al patrulea mandat. Topnews scrie că speculațiile s-au înmulțit atunci când, cu câteva luni înainte de numirea la conducerea sistemului internațional de apărare, Rasmussen a vizitat cele mai importante capitale europene. Jurnaliștii regatului scriau atunci că premierul caută să-și asigure sprijinul liderilor europeni.

Informația că Rasmussen se află în pole position pentru ocuparea funcției a fost susținută puternic de un analist politic din Copenhaga, Hans Engell.

Rasmussen a negat informațiile până în ultimele zile ale numirii sale în funcția de secretar-general al NATO, la 1 august 2009.

Traian Băsescu nu a reacționat astăzi la fel de vehement ca pe 21 aprilie, când DeCe News a publicat informația. Purtătorul său de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Bogdan Oprea, a avut atunci o reacție deplasată, infirmând știrea printr-un atac la adresa site-ului. Șeful statului nu a exclus acum varianta numirii sale la NATO, ci s-a rezumat la a spune că este prematur.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel