Băsescu recunoaște: Votul uninominal, o greșeală!

Președintele Traian Băsescu a recunoscut, luni, cadrul întâlnirii de la Cotroceni cu partidele parlamentare, că a fost o greșeală din partea sa să susțină, în 2008, votul uninominal, arătând acum că acest sistem de vot se poate introduce doar atunci când este echilibru.

"Vreau să mai ştiţi un lucru: din punctul meu de vedere, cred că ar trebui să nu stimulaţi traseismul. Avem o lecţie şi unii, şi alţii din legislatura trecută şi părerea mea este că ne-a făcut mult rău traseismul politic. Am convingerea că şi unii, şi alţii ne-am învăţat lecţia: ce înseamnă majorităţi d-astea conjuncturale, fără ideologii", le-a spus șeful statului liderilor partidelor parlamentare.

Președintele a dat ca exemplu rezultatele ultimului scrutin legislativ, din data de nouă decembrie, subliniind că electoratul nu este pregătit pentru uninominal. 'Şi va trebui să găsiţi soluţii. (...) Ştiu, este un reproş pe care mi-l puteţi face, eu am venit cu soluţia votului nominal. După ce vezi ce s-a întâmplat, nu poţi să nu spui: «Dom'le, a fost o greşeală». Pe de altă parte, modul cum s-a scris legea nu-l puneţi la mine. Căutaţi-i pe domnul Pârvulescu şi domnul Hrebenciuc şi domnul Olteanu de la liberali", s-a adresat șeful statului președinților fomațiunilor politice.

Prăpastia dintre formațiunile politice, relevată și de procentele obținute de USL la alegerile parlamentare arată că electoratul nu este pregătit pentru uninominal, situația fiind totu;i diferită în 2008. "În acelaşi timp, eu sunt convins că votul uninominal nu se poate introduce decât atunci când este un echilibru. Acum dezechilibrul e atât de mare, încât... 2008 ar fi fost un moment potrivit: PSD, PDL erau destul de echilibrate", completează președintele în înregistrarea video a consultării cu reprezentanții partidelor și minorităților naționale în Parlament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel