Băsescu poate fi suspendat mai ușor. USL a modificat legea

Deputații juriști au dat raport favorabil în Comisia juridică unui proiect de lege prin care Curţii Constituţionale i se retrage dreptul de a se pronunţa asupra constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului. Dacă va trece de Parlament, proiectul va face imposibilă atacarea la Curtea Constituţională a unei eventuale hotărâri a Parlamentului privind suspendarea preşedintelui.

Legea revine astfel la prevederile din 2010, când printr-un amendament depus de senatorul PSD Dan Şova, potrivit căruia competenţelor Curţii Constituţionale i se adăuga controlul hotărârile parlamentului. O astfel de modificare a transformat practic avizul consultativ al CCR într-unul obligatoriu în cazul suspendării şefului statului. Mai exact, în condiţiile în care, în avizul consultativ, magistraţii apreciau că preşedintele nu a încălcat grav Constituţia, însă parlamentarii l-ar fi suspendat, în cazul unei contestaţii judecătorii ar fi putut să invalideze hotărârea pe motiv că încalcă legea fundamentală care prevede tocmai că încălcările grave ale Constituţiei sunt temei de suspendare.

Proiectul de lege a fost iniţiat de către senatorul Georgică Severin (PSD) şi deputatul Cornel Pieptea (PNL).

"Considerăm că, prin această modificare, se încarcă în mod excesiv activitatea CCR, ceea ce dăunează bunului mers al activităţii acesteia şi exercitării rolului de arbitru instituţional, rol asumat nu de puţine ori, în contextul constituţional românesc", se arată în expunerea de motive a legii.

 Legea lui Severin şi Pieptea ar putea intra joi la votul în plen urmând ca apoi să fie trimisă la Senat, care este forul decizional.

 Potrivit deputatului PC Sergiu Andon adoptarea acestei legi va face imposibilă atacarea la Curtea Constituţională a unei eventuale hotărâri prin care Parlamentul îl va suspenda din funcţie de preşedintele României. "Chiar dacă CCR dă pentru suspendare un aviz consultativ, hotărârea prin care Parlamentul îl suspendă pe preşedinte poate fi atacată la CCR", a declarat Andon pentru RTV.NET.

   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel