Băsescu pleacă la Oslo, să primească Nobelul pentru pace

basescu2
basescu2

Traian Băsescu va participa, luni, la Oslo, la ceremoniile de decernare a premiului Nobel pentru pace. Vizita  va fi una scurtă, președintele urmând să plece luni dimineața și să se întoarcă în cursul serii. Întreaga ceremonie va dura circa două ore. Din delegație nu fac parte funcționari ai Ministerului de Externe, ci doar ai președinției.

Ceremonia va fi transmisă de televiziunea  publică norvegiană, iar fotografiile vor fi puse la dispoziția media de către o agenție de presă locală. O serie de lideri europeni, inclusiv premierul britanic David Cameron, a decis să nu ia parte la ceremonie, un semn al unei lipse de entuziasm faţă de proiectul european, chiar dacă UE se pregăteşte să primească în vară al 28-lea stat membru, Croaţia.

Comitetul Nobel a hotărât să acorde premiul pentru pace Uniunii Europene, în 2012.

"Este o distincţie care ar fi trebuit să fie atribuită de mult timp", a apreciat Jean-Dominique Giuliani, preşedintele Fundaţiei Robert Schuman, numită după politicianul francez care a depus actul fondator al proiectului, prin declaraţia care îi poartă numele, în mai 1950.Proiectul european "a pacificat un continent al războaielor, ale căror orori au culminat în secolul XX cu două dintre cele mai rele ideologii totalitariste şi două conflicte mondiale dintre cele mai teribile", continuă Giuliani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel