Băsescu: Opriș nu este om politic și nu-l pot schimba ca să dea bine. Nu-mi pot permite să-mi bat joc de el de dragul politicului

Președintele Traian Băsescu a declarat, într-o conferință de presă, după ședința CSAT că acțiunea din Apuseni nu a fost coordonatâ potrivit normelor în vigoare. Este o minciună că STS trebuia să localizeze epava. Nu are nici echipamentele, nici atribuţiile să o facă. STS preia informaţiile de la companiile de telefonie mobilă, a declarat Traian Băsescu. Despre Marcel Opriș, Băsescu a declarat că acesta nu este om politic și nu poate fi tratat ca pe un om politic ce poate fi schimbat ca să dea bine. 

"La terminarea CSAT, vă pot spune că deşi s-a prezentat legea după care funcţionează STS şi protocoalele, a fost şi punctul de vedere al SRI care  a confirmat faptul că STS nu are capabilităţi mai mari decât să arate perimetrul în care ar putea fi detectată o aeronavă pe baza telefoanelor mobile".

În acest sens, Băsescu a spus în continuare că "primul-mionistru a cerut destituirea directorului STS şi trecerea Serviciului la Ministerul de Interne. Cred că niciuna din variante nu e viabilă. În ceea ce privește directorul Opriş, el  nu este om politic şi nu-l pot trata nici pe el, nici pe Coldea, nici pe Predoiu de la SIE ca pe un oameni  politici care  pot  fi schimbați ca să dea bine. Sunt oameni care au făcut o carieră militară  şi nu-mi pot permite să-mi bat joc de ei de dragul politicului, cum n-am făcut de-a lungul anilor de când sunt președinte",  a mai declarat Băsescu.

"Aş face o similitudine legată de această solicitare cu ce face Guvernul cu prefecţii. Deszăpezirea s-a făcut de oamenii aceştia prin lungi comandamente la TV, penibile de multe ori, care au avut un singur rol: să acopere faptul că nu existau utilaje de intevenție. Autostrada spre Constanța cred că nici la ora asta nu e deschisă, după ce de patru zile a încetat și ninsoarea și viscolul. Pentru că nu au utikaje. Mai mult decât atât, să dai afară prefecţii când contractele le fac preşedinţii CJ cărora nu li s-a putut spune o vorbă, CNADR nu i s-a putut spune o vorbă, și el este cel care închiriază utilaje. Toate reproșurile și executările s-au îndreptat către prefecți  și mi se pare dezonorant acest mod de a lucra, când ei ştiu că toate contractele sunt făcute la preşedinţii CJ, care au făcut achizițiile publice legal sai ilegal.  CNADR a făcut achiziţii de servicii, iar ei se pretează la executarea prefecţilor ca și cum aceștia ar fi făcut contractele de deszăpezire".

"Structurile de securitate naţională nu pot intra în această morişcă a execuţiilor nefondate. Vă asigur că n-aș avea nici un menajament pentru un şef de serviciu sau un prim-adjunct care prin nerespectarea legii sau neacoperirea atribuțiunilor instituției ar greși. Dar aici suntem în fața unei mari minciuni publice. Minciuna că STS-ul ar fi putut să identifice locul în care se află. Toate capabilitățiler STS-ului sunt legate strict de determinarea perimetruleui celulei în care se află telefonul și nicidecum punctul. Erau alte instituții care au furnizat informație și dacă ar fi fost puse la un loc într-un comandament cu certitune, foarte repede  s-ar fi găsit locul în care se afa locul prăbușit. Acest subiect nu trebuie să fie politizat", a  declarat Traian Băsescu.

"Dacă există c ineva care poate dovedi, sau poate afirma că STS-ul ara capabilități mai mari decât cele ce vi le-am prezentat pentru acest caz, vă asigur că nu stau nicio clipă pe gânduri pentru cererea de destituire a directorului Oplriș. Nicio clipă. Dar nu ne vom face bine continuând să ne mințim. Alte instituții aveau alte capabilități. Dacă ar fi fost la o masă, cu certitudine s-ar fi  identificat destul de repede locul unde s-a produs accidentul. Informasțiile pe care le am sunt legate și de aeronavă, și de funcționarea echipamentelor de la bordul aeronavei, și de desfășurarea zborului și cu privire la înățimile până la care a fost supravegheat avionul pe radarele ROMATSA și cele ale armatei, dar nu vrea să mă apuc eu să le interpretez public. O vor face procurorii, care vos stabili responsabilitățile pentru partea de zbor pentru probușirea avionului și responsabilitățile pentru partea de căutare și salvare", a mai declarat Traian Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel