Urmărește emisiunea live


Băsescu năruie speranțele pentru grațiere în cazurile Popescu și Becali

becali-basescu
becali-basescu

Președintele Traian Băsescu a fost întrebat marți dacă l-ar grația pe Gică Popescu și în ce stadiu se află dosarul de grațiere al lui Gigi Becali. Șeful statului a explicat de ce nu a acordat nicio grațiere în al doilea mandat la Cotroceni și a lăsat să se înțeleagă că sunt șanse minime ca „Baciul” sau finanțatorul Stelei să beneficieze de grațiere din partea sa.

Iată ce a spus Traian Băsescu, întrebat despre grațierile celor doi - Gică Popescu și Gigi Becali:

Eu v-aș ruga, la fel cum subiectul ăsta e foarte actual pe anumite televiziuni, eu aș vrea să știu dacă nu-i cu păcat dacă a plătit cineva bani pentru a se face astfel de campanii pentru Becali, pentru Gică Popescu. (...) Mi se pare o campanie foarte puternică și nejustificată. Nejustificată, pentru că e o întreagă procedură a grațierii. Nu-i că adună un post de televiziune sau altul 50.000 de semnături. Poate să adune, după părerea mea, un milion de semnături și două milioane și cinci milioane de semnături un post de televiziune. Procedura e cu totul alta, și dacă televiziunile respective ar respecta statul de drept, ar citi măcar legea care permite președintelui grațierea. 

(...) Eu am un aviz negativ cu privire la grațierea dlui Gigi Becali, de la Ministrul Justiției. Aviz care este facultativ, dar vă rog să plecați de la următoarea realitate: n-am făcut multe grațieri în primul meu mandat. Dacă veți urmări, toate grațierile sunt în primul mandat. În al doilea mandat nu există nicio grațiere, nici măcar pe motive umanitare. De ce am avut această abordare? Pentru că, într-adevăr, grațierea este un act de voință al președintelui și punct! Nu-i trebuie nici avize. Avizele și le ia dacă vrea o mai bună înțelegere.

Dar eu plec de la altă premiză: dacă în primul mandat aveam semne de întrebare cu privire la voința justiției de a funcționa, în cel de-al doilea mandat al meu nu am mai avut motive să cred că cea mai mare parte a justiției n-ar funcționa. Și atunci, am plecat de la premiza că decât un om pe care l-am respectat și-l respect, l-am admirat și-l admir - indiferent despre cine vorbim - îl cunosc mai bine sau mai puțin bine. Deci, între un astfel de om și a respecta un judecător, am preferat să respect judecătorul pe care nici măcar nu-l cunosc. Președintele poate să facă foarte mult rău prin atribuțiunile lui justiției, prin abuzul de grațieri, prin neînțelegerea efectelor sociale ale unor hotărâri ale judecătorilor. Și de aceea am fost extrem de reținut și în primul mandat, iar în al doilea mandat am eliminat din activitatea mea funcția grațierii.

Sigur, nu vreau să descurajez pe nimeni. Orice om are dreptul să ceară grațiere. Voi reflecta de la caz la caz. Până acum însă, nu am avut motive să acord nicio grațiere în acest al doilea mandat”.

Vezi și: Efectul secundar al tăvălugului pro-grațiere pentru Gică Popescu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel