Băsescu: Mizez pe o creștere a numărului de electori, de cel puțin 300.000

Președintele suspendat al României, Traian Băsescu, a declarat astăzi, că mizează pe o creștere a numărului de cetățeni cu drept de vot, de cel puțin 300.000, dacă Guvernul va face corect și legal actualizarea listelor electorale

Traian Băsescu se declară încrezător într-o creștere a cetățenilor cu drept de vot de la data de 29 iulie: ”Paradoxul este că va fi un număr de electori mai mare. Datorită celor care au împlinit 18 ani, sunt mai mulţi decât cei care au decedat în acest interval. Bun, deci surprizele vor fi mai mari dacă actualizarea se face corect. Eu mizez pe o creștere a numărului de electori, cetățeni români cu drept de vot, indiferent unde s-ar afla ei, cu cel 300.000”, a afirmat președintele suspendat.

  Acesta a făcut și un apel către prim-ministrul Victor Ponta, ministrul de Interne Ioan Rus, secretarul de stat pentru administraţia locală, Victor Paul Dobre şi chestorul-şef de la Evidenţa Populaţie, prin care cere să se facă în mod legal actualizarea listelor electorale, așa cum și Curtea Constituțională a cerut vineri, 3 august.

"Orice altă abordare în raport cu solicitarea CC înseamnă mistificare, fals, abuz (...) Deocamdată nu a început această mistificare, e doar anunţată public. Eu sper că oamenii aceştia îşi vor reveni în ceea ce priveşte legalitatea pentru că legea ne spune cum se actualizează listele”, a adăugat Traian Băsescu.

”Le voi trânti ușa în nas celor care vin să mă recenzeze”

Președintele suspendat a ținut să adauge că, Guvernul ar trebui să apeleze la primării și la Autoritatea Națională pentru Cetățenie, pentru a-i exclude de pe liste pe cei decedați și pe aceia care au renunțat la cetățenia română până la 29 iulie, și că cei incluși ar trebui să fie cetățenii care au împlinit 18 ani și cei care au dobândit cetățenie română până la data referendumului.

Potrivit lui Traian Băsescu, legea prevede și un termen de cinci zile pentru aceste măsuri de actualizare a listelor electorale.” Aș vrea să am un comentariu şi despre adresa pe care CC a transmis-o Guvernului. Practic, se cere actualizarea până la 29 iulie. Actualizarea trebuia făcută conform legii până la maxim cinci zile de la data stabilirii referendumului. Asta înseamnă că dacă pe data de 6 iulie s-a stabilit data referendumului, listele electorale trebuie să cuprindă situaţia de la 11 iulie. E în regulă, dacă este o cerere a Curţii Constituţionale, aceasta nu poate fi contestată şi trebuie îndeplinită, dar îndeplinirea acestei solicitări trebuie să ţină simetric cont de timpul dat de lege pentru actualizarea listelor electorale atunci când se stabileşte data referendumului. Termenul dat de lege este cinci zile, asta înseamnă că în mod normal preluând informaţiile de la instituţii, Guvernul poate actualiza listele în termen de 5 zile de la data solicitării, pentru că ăsta este termenul dat de lege. Mă rog, au şansa de a o face până pe 29 august, dar pregătirea falsului, a falsificării listelor electorale prin recensământ în care fiind perioadă de vacanţă destui cetăţeni sunt plecaţi şi alte vreo trei milioane sunt în străinătate, mi se pare unul dintre cele mai mari blufuri. Această abordare care a devenit publică ieri cu recensământul este de natură să descalifice total România", a ținut să precizeze președintele suspendat al României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel