Băsescu, mișcare "partizană". Referendumul, între Opoziție și Putere

Traian Băsescu cere Parlamentului reexaminarea Legii referendumului, care prevede validarea referendumului cu participare de cel puţin 30%. Decizia președintelui vine în ciuda validării ei de către Curtea Constituțională a României. "Un joc de imagine" spun unii, "perfect normal" spun alții. Un scenariu sumbru este conturat atât de Putere cât și de Opoziție, scenariu care răspunde la întrebarea "Ce urmărește președintele?". 

Declarațiile sunt împărțite între Opoziție și Putere. Pe de-o parte este Vasile Blaga, președintele PDL, care susține că cererea președintelui este una perfect normală din perspectiva faptului că PDL a cerut întotdeauna un prag de prezență de 50%. Același prag îl susține și președintele Traian Băsescu.

"Joc de imagine"

De cealaltă parte este Florin Iordache, deputat PSD, care susține că USL își va menține  puctul de vedere cu privire la pragul de 30% la referendum. El precizează  că retrimiterea proiectului de lege la Parlament este "un joc de imagine" a președintelui Traian Băsescu. Aceeași ipoteză este lansată și de Alina Gorghiu, deputată PNL, care spune că "singurul motiv, probabil, este că mai atrage atenţia mass-media asupra unui subiect, aşa cum face el de obicei când nu are cu ce să atragă atenţia".

Și scop precis

Alina Gorgiu lansează o ipoteză sumbră- Traian Băsescu "va reuşi întârzierea cu 3-4 luni a adoptării legii şi ne va obliga pe noi, cei din USL, să suprapunem referendumul pentru revizuirea Constituţiei cu alegerile prezidenţiale, iar preşedintele va spune atunci că nu se pot face cele două în acelaşi timp". Și un membru al Opoziției a susținut aceeași idee. Este vorba despre Daniel Fenechiu, liderul deputaților PP-DD. El a mai spus, potrivit Agerpres, că retrimiterea la Parlament a legii este un lucru "ingenios" pentru că "această cerere de reexaminare a fost înregistrată la Cameră în plină vacanţă parlamentară". Daniel Fenechiu a mai spus că  este o "dovadă de politică partizană", scrie Agerpres.

Scopul președintelui

"Ea nu va putea fi dezbătută decât, cel mai probabil, în cursul lunii septembrie. După analizarea cererii de reexaminare şi, probabil, respingerea acesteia şi menţinerea legii în forma iniţial adoptată, legea ar urma să fie promulgată de preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial, ceea ce, probabil, că nu se poate întâmpla undeva mai repede de luna octombrie a acestui an în varianta cea mai optimistă. Asta înseamnă că, având în vedere termenul de un an de zile dat de CCR, un eventual referendum în condiţiile noii legi, care ca să fie valid, ar avea nevoie de o prezenţă de doar 30%, nu ar putea să aibă loc mai repede de octombrie 2014. Acesta este, practic, scopul preşedintelui, ca să blocheze orice referendum pe noua lege până la acel moment şi, mai ales, referendumul pe Constituţie", a spus liderul deputațiilor PP-DD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel