Băsescu la RRA: Am obligaţia să returnez bugetul în Parlament

basescu radio
basescu radio

Președintele Traian Băsescu a fost invitatul emisiunii „Probleme la zi”, difuzată de postul public de radio. Președintele nu a ezitat să reia criticile de duminică seara la adresa Guvernului Ponta. 

Realizatoarea Alexandra Andon l-a avut ca invitat pe Traian Băsescu în cadrul emisiunii "Probleme la zi" de la RRA. Interviul a început  cu o discuție despre summit-ul de la Vilnius:

- Așa cum se prefigurează acum, ratarea semnării acordului de asociere Ucraian-UE este un eșec european. Pentru România este un succes: Republica Moldova va parafa cele două acorduri. Se marchează tendința Moldovei de a se desprinde de fosta zona de influență a URSS. Vilniusul nu este o garanție pentru intrarea Moldovei în UE, este un pas.

- UE s-a așezat pe o poziție de intransigență față de situația doamnei Timoșenko și modificarea unui set de legi care făcea ca Timoșenko să fie în detenție în Germania nu a fost votată de Parlament, oricât a vrut Ianukovici.

- Hai să privim și la Republica Moldova cu realism. Duminica trecută a fost o manifestație a pro-rușilor, sub conducerea lui Voronin, care a adunat un număr mare de cetățeni. Marele risc pentru Moldova ar fi un tratament cu aroganță din partea UE și nu ar ține cont de realități. În Moldova vor fi alegeri în 2014. În eventualitatea revenirii la putere a comuniștilor se pot produce răsturnări de situație. Dacă vin tot felul de politicieni care vor introduce condiții suplimentare pentru liberalizarea vizelor...Vor fi alegeri în 2014, iar dacă în acest interval nu se produce liberalizarea vizelor și nu se semnează și ratifică de către Chișinău cele două acorduri de la Vilnius, mă tem că se pot produce răsturnări de situație dacă se întorc comuniștii la putere.

- Știu că China ar avea disponibilitatea să investească circa 10 miliarde. Lucrurile trebuie privite cu prudență și realism. Dacă vom înșira lista de proiecte - Tarnița, canalul Bărăgan-Siret...- vor rămâne literă moartă.

- Ne trebuie atenție, respectarea normelor europene (în relația cu China). Summit-ul trebuie privit cu profesionalism, este o șansă pentru România. S-a dat un semnal al Bruxelles-ului; atenție să nu ieșiți din linia de negociere. A fost un mesaj neinspirat, mai ales când vine într-o țară ca România, căreia egoismul i-a răpit șansa de a avea Nabucco. Nabucco a devenit TAP, în sudul Europei, unde există deja alternativă la Gazprom. S-a justificat economic, a fost mai ieftin proiectul către Italia. pe acest fond, am privit relativ ironic mesajul Bruxellesului. Dar cu condițiile suplimentare pentru Ucraina?

- Pentru mine, ce s-a întâmplat cu Ucraina a însemnat o umplere a paharului.

- Am privit cu atenție bugetul în forma trimisă la Parlament. Ce nu-mi era clar: dacă fără acciza pe benzină se pot indexa pensiile, se pot mări salariile profesorilor...După ce am văzut bugetul am constatat că toate acestea se pot face fără acciza suplimentară.-

- Eu nu am dreptul să nu utilizez mijloacele constituționale.Nu mi se pare corect să facem ceea ce am făcut și în 2008.

- Va trebui să găsim formule să discutăm. Este o minciună că nu se pot da indexările de pensii dacă se votează bugetul în ianuarie.Gâniți-vă: prețul combustibilului crește cu 8%, îl vom găsi și în laptele copiilor.

- S-a înlocuit regionalizarea cu o descentralizare către baroni.

- Eu cred că am obligaţia să returnez bugetul în parlament, a spus Traian Băsescu, în direct, la Radio România Actualităţi.

 - Eu cred că şi fără creşterea accizelor la benzină se pot plăti salariile mărite în sistemul sanitar, la profesori, se poate mări salariul minim.

 - Banii pot fi luaţi din bugetul ministerului dezvoltării regionale şi de la fondurile rezervate plăţilor datoriei publice.

-  Sunt calcule pe care le-am făcut când am văzut bugetul, a spus Traian Băsescu, invitat la emisiunea "Probleme la zi de la Radio România Actualităţi.

   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel