Băsescu, la canonizarea mitropolitului Andrei Șaguna: Nu pierd prilejul de a mă închina în faţa sfintelor feţe bisericeşti

base_26767500
base_26767500

Prezent, sâmbătă, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, la slujba de canonizare a Mitropolitului Andrei Şaguna, Traian Băsescu a ţinut un discurs despre acesta.

"Ca orice patriot, Andrei Şaguna a înţeles că şcoala, educaţia, cultura sunt elementele de perenitate ale unei ţări. De la el a rămas ideea că unirea poporului român se face prin cultură şi educaţie", a declarat cu această ocazie preşedintele.

El a spus că Şaguna a dus la Viena vocea românilor ortodocşi, că el i-a reprezentat pe români la Viena în Parlamentul imperial şi la Budapesta şi în Senatul din Transilvania.

"Ca orice patriot, a ştiut că, dincolo de bătălia de zi cu zi pentru români şi Transilvania lui, a înţeles că şcoala, educaţia, cultura sunt elementele de perenitate ale unui popor", a afirmat Băsescu.

Şeful statului a spus că de la Şaguna ne-au rămas "şcoli răspândite în toată Transilvania, ne-a rămas Societatea Astra, dar şi gândirea că unirea poporului român se face prin cultură şi educaţie".

"Un astfel de înaintaş al nostru devine astăzi sfânt, iar eu nu voi pierde prilejul de a mă închina în faţa sfintelor feţe bisericeşti prezente aici şi a Sfântului Andrei Şaguna", a încheiat Băsescu.

Potrivit Mitropolitului Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, tomosul este un fel de pergament din piele de viţel, care prevede că "de acum până în vecie" Mitropolitul Transilvaniei Andrei Şaguna va fi cunoscut drept Sfântul Andrei Şaguna şi va fi pomenit în fiecare an în 30 noiembrie, odată cu Sfântul Andrei, ocrotitorul României.

După canonizare, biserici din întreaga ţară vor putea purta hramul Sfântului Andrei Şaguna, iar la ctitorirea unor biserici se vor putea solicita moaşte ale acestuia din Catedrala Mitropolitană din Sibiu.

Peste 2.000 de credincioşi şi aproximativ 300 de preoţi au participat, vineri după-amiază, la o procesiune în cadrul căreia osemintele Mitropolitului Andrei Şaguna au fost purtate prin centrul municipiului Sibiu, ajungând apoi la Catedrala Mitropolitană, unde a continuat ceremonialul pentru canonizare.

Un sobor de preoţi condus de PS Andrei Făgărăşanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat, vineri, în localitatea Răşinari, o slujbă la mormântul Mitropolitului Andrei Şaguna, iar de acolo coloana oficială cu osemintele mitropolitului a plecat spre platoul Sălii Transilvania din Sibiu.

La slujbă au mai fost  prezenţi ministrul Economiei, Ion Ariton, preşedintele PSD, Victor Ponta, Corneliu Vadim Tudor şi primarul Sibiului, Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel