Băsescu: Iohannis are dreptate. Dragnea nu are cum să devină premier

Traian Băsescu arată de ce președintele Klaus Iohannis are dreptate când susține că legea nu îi permite să-l desemneze pe Liviu Dragnea premier, după alegerile parlamentare. 

"O să fiu foarte sincer: dacă aș fi președinte și aș avea un asemenea rezultat al alegerilor, m-ar durea capul! (...) Eu vă spun cinstit: președintele are obligația să respecte legea și legea spune că dacă ai avut condamnare nu poți fi membru în Guvernul României. Premierul este șeful Guvernului, deci președintele nu poate să încalce legea, iar constituțional, Constituția, prin art. 105, alin. 2, dă dreptul Parlamentului să legifereze în acest domeniu, iar Parlamentul a legiferat prin legea 90/2001, care la art. 2, printre alte incompatibilități o stabilește și pe aceea de condamnat penal. Președintele are dreptate! Peședintele nu poate trece peste legea 90/2001, legea de funcționare a Guvernului României!", a declarat Traian Băsescu, marți seară, la postul B1 TV.

[citeste si]

Pe de altă parte, fostul președinte afirmă că PSD, nici dacă atacă o eventuală respingere a lui Dragnea la CCR, nu are cum să câștige. 

"Nu au cum să câștige dacă atacă la CCR. Va lua articolul 105, alin. 2, care dă sarcină legislativului să stabilească și alte incompatibilități. Și legiativul a stabilit incompatibilități dacă ai fost condamnat pentru două categorii: pentru membrii guvernului și pentru magistrați. Iohannis are dreptate. Eu nu știu dacă vrea Iohannis să se bată cu PSD, dar eu atenționez că a pornit un tăvălug de propagandă de care președintele nu știu dacă poate să țină cont. Președintele poata analiza altă nominalizare de la PSD, dar nu nominalizarea unui politician care a fost condamnat", a explicat Traian Băsescu. 

Întrebat dacă PSD poate să schimbe legea în Parlament, liderul PMP a replicat: "S-o schimbe. Cine l-a pus să n-o schimbe până acum. Știi cum e vorba aia: "e mare și prost". Asta-i viața".

Citește și: Palada: Iohannis este în mare încurcătură și joacă acum cartea disperării

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel