Băsescu, învins de CCR. Parlamentul decide cine participă la CE

Curtea Constituţională  a respins miercuri, cu majoritate de voturi, constestaţia formulată de Traian Băsescu privind legea care reglementează reprezentarea României la Consiliul European.

 Preşedintele Traian Băsescu a trimis Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, care se referă la reprezentarea la Consiliul European.

 Şeful statului consideră că Parlamentul nu trebuie să se implice în definirea mandatului Guvernului la Consiliul European, pentru că Preşedinţia este singura instituţie care stabileşte acest mandat. Prin decizia sa, CCR nu a aprobat cererea preşedintelui Traian Băsescu şi a respins contestaţia acestuia.

 Divergenţele pe tema reprezentării la Consiliul European durează din iunie anul trecut. La scurt timp după ce a ajuns premier, Victor Ponta a ţinut să meargă la Bruxelles şi cerut un mandat din partea Parlamentului. Sesizaţi de preşedintele Băsescu, judecătorii Curţii Constituţionale au decis atunci că preşedintele participă la reuniunile de la Bruxelles şi că premierul poate merge doar dacă are delegaţie de la şeful statului. Ponta nu a ţinut cont de decizia Curţii şi a participat la Consiliul European din 28-29 iunie 2012.

 După acest incident, majoritatea USL din Parlament a adoptat un proiect de lege privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, proiect potrivit căruia Legislativul căpăta dreptul de a decide cine să conducă delegaţia României la Consiliul European dacă Guvernul şi Administraţia Prezidenţială nu reuşesc să cadă de acord cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înainte de data reuniunii.

 La sfârşitul lunii septembrie 2013, forma finală a legii a ajuns iar pe masa şefului statului, iar preşedintele a decis să sesizeze Curtea Constituţională, fiind nemulţumit că legea permite Parlamentului să interfereze în emiterea mandatului de participare, în condiţiile în care acest drept aparţine preşedintelui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel