Băsescu, întrebat dacă se vor vedea la următorul CE: "De ce? Nu veniţi? "

Aflat la Bruxelles, la reuniunea informală a Consiliului European,  Traian Băsescu le-a răspuns ziariştilor care l-au întrebat, miercuri noapte, dacă se vor vedea la următorul Consiliu European, din 28 iunie: "De ce? Nu veniţi?".

 Preşedintele Băsescu a fost întrebat de jurnalişti, în conferinţa de presă de la finalul reuniunii informale a Consiliului European, dacă îl vor vedea la reuniunea din 28 iunie.

 "De ce? Nu veniţi?", a răspuns Băsescu, râzând.

 Față de conflictul privind participarea la Consiliul European, premierul Victor Ponta a anunţat că va trimite Parlamentului, cu acordul miniştrilor, scrisoarea prin care va solicita organizarea unei şedinţe comune de plen în care să fie adoptată o decizie privind mandatul şi nivelul de reprezentare a României la Consiliul European. El le-a spus miniştrilor, în şedinţa de miercuri a Guvernului, că ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul le va supune spre aprobare această scrisoare, pentru a fi transmisă Parlamentului.

 "Este vorba de prezentarea în faţa Camerelor reunite a principalelor teme aflate pe agenda europeană şi a obligaţiilor pe care România trebuie să le îndeplinească rapid, fie că este vorba de Schengen, de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, discuţiile privind fondurile structurale şi politica agricolă comună şi toate celelalte teme care apar în această perioadă ca fiind stringente pe agenda europeană", a spus Ponta.

 La finalul şedinţei de guvern, premierul a precizat că scrisoarea va fi transmisă în cursul zilei de miercuri şi că va aştepta să fie stabilite data şi ora când se va putea adresa Parlamentului pe această temă. "Intenţionez să mă adresez Parlamentului şi aştept ziua şi ora când va fi organizată o şedinţă comună în plen pentru a prezenta această Declaraţie", a spus Ponta, arătând că Parlamentul va trebui să emită un mandat de reprezentare a României la UE.

Potrivit articolului 80 din Constituţie, preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. De asemenea, potrivit articolului 91, preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil.

Articolul 102 prevede însă că Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel