Băsescu: Instalarea lui Mihai Frățilă episcop se înscrie în seria marilor momente ale Bisericii greco-catolice

Președintele Traian Băsescu a transmis sâmbătă un mesaj cu prilejul instalării Preasfințitului Mihai Frățilă ca episcop al Eparhiei greco-catolice "Sfântul Vasile cel Mare" de București, informează Administrația Prezidențială.

"Evenimentul de astăzi se înscrie în seria marilor momente pe care Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, le-a cunoscut de-a lungul istoriei sale", spune șeful statului, scrie Agerpres.

El arată că înființarea Eparhiei "Sfântul Vasile cel Mare" de București și instalarea ca episcop a lui Mihai Frățilă sunt marcate în mod "solemn" de prezența cardinalului Leonardo Sandri, prefectul Congregației Bisericilor Orientale, reprezentant al Papei Francisc și un "mare prieten" al țării noastre și al cardinalului Lucian Mureșan.

Șeful statului exprimă, cu acest prilej festiv, întreaga apreciere pentru contribuția pe care slujitorii Bisericii Greco-Catolice au avut-o de-a lungul istoriei la cultivarea și afirmarea identității noastre naționale.

"De la reprezentanții Școlii Ardelene, care au pregătit Marea Unire din 1918, la Cardinalul Iuliu Hossu și la cei care, asemenea Cardinalului, au ales să-și mărturisească deplina credință cu prețul sacrificiului personal, există o continuitate a speranței, a curajului, a statorniciei și a fidelității față de valorile morale ale poporului român", afirmă președintele Băsescu.

El subliniază că "destinul istoric al Bisericii Greco-Catolice Române a urmat îndeaproape momentele dramatice ale istoriei noastre naționale".

"Între 1948 și 1989, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, a fost supusă persecuțiilor regimului comunist. Cea mai mare parte a elitei sale a fost condamnată la ani grei de închisoare, iar credincioșilor li s-a interzis dreptul de a-și afirma credința și identitatea. După 1989, Biserica Greco-Catolică și-a recăpătat libertatea și demnitatea fiind, în prezent, un partener important de dialog al statului român. Cred că, la capătul anilor în care românilor li s-a interzis dreptul la memorie și la exprimarea credinței, am înțeles cât sunt de însemnate dialogul și înțelegerea istoriei din perspectiva cunoașterii și a respectului pentru posteritate", afirmă șeful statului.

Președintele Băsescu transmite salutul său reprezentanților Sfântului Scaun la București, ai Bisericii Greco-Catolice și ai Bisericii Catolice din România și felicitări lui Mihai Frățilă.

"Sunt încredințat că acest moment atât de important — instalarea Preasfințitului Mihai Frățilă ca Episcop al Eparhiei Greco-Catolice "Sfântul Vasile cel Mare" de București — reprezintă un prilej de bucurie pentru credincioșii Bisericii Greco-Catolice și, de asemenea, doresc să transmit salutul meu călduros înalților reprezentanți ai Sfântului Scaun la București, ai Bisericii Greco-Catolice și ai Bisericii Catolice din România.

Doresc să transmit, totodată, Preasfinției Sale Mihai Frățilă, întâiul Episcop al noii Eparhii Greco-Catolice "Sfântul Vasile cel Mare" cu sediul la București, felicitările mele cele mai sincere, însoțite de calde urări de viață îndelungată și numai împliniri în înalta demnitatea care i-a fost conferită!", conchide șeful statului.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy