Băsescu îl face "slugă" pe Ponta în cazul Kosovo

Președintele Traian Băsescu a făcut, miercuri, o paralelă între Crimeea și Kosovo, transmițându-i premierului Victor Ponta că dorința sa de a recunoaște imediat  independența provinciei care în 2008 s-a rupt de Serbia este o probă de "slugărnicie".

Referindu-se la momentul Kosovo 2008, când provincia autonomă și-a declarat unilateral independența, Traian Băsescu a spus că "ne afăm în fața unui precedent, nu aș spune identic, dar autoritățile locale din Crimeea se cramponează de el în votul cu privire la independență".

"De aceea poate și premierul înțelege că nu mai trebuie dat semnalul 'lăsați să plece președintele că recunosc eu Kosovo imediat (...) E o probă de slugărnicie care nu își are locul când privim la interesul național".

După ce și-a terminat vizita oficială în SUA din noiembrie 2013, premierul Victor Ponta a relatat într-un interviu televizat că i-a promis vicepreședintelui american Joe Biden că România va recunoaște Kosovo în 2015, după ce Traian Băsescu își termină cel de-al doilea mandat de la Cotroceni.

"Cred că singurul punct în care nici nu a trebuit să dau detalii a fost poziţia faţă de Kosovo. I-am spus (lui Joe Biden - n.r) că anul viitor nu se va întâmpla nimic, dar cred că din 2015 România va fi alături de celelalte state”, a spus Ponta.

Independența Kosovo a fost recunoscută de 110 țări, în frunte cu SUA. Un grup de cinci state din UE nu recunoaște nici în prezent independența provinciei unde majoritatea populației este formată din etnici albanezi: Spania, Slovacia, Grecia, Cipru și România.

Belgradul și Pristina au acceptat anul trecut să-și normalizeze relațiile, în urma negocierilor moderate de Înaltul Reprezentant al UE pe probleme de Politică Externă, Catherine Ashton.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel