Băsescu face campanie anti-Schulz de la pupitrul prezidențial

Președintele Traian Băsescu a sugerat, în timpul unei declarații de presă susținută de la Palatul Cotroceni, că socialistul Martin Schulz "probabil" nu va susține aspirațiile europene ale Republicii Moldova dacă va ajunge șef al Comisiei Europene și a întrebat dacă nu cumva alegerea neamțului în fruntea Executivului european ar oferi Germaniei o influență prea puternică în UE.

Președintele Băsescu a nominalizat, printre temele de campanie care ar trebui dezbătute de partide, și procesul integrării europene a Republicii Moldova, despre care a spus că este "un obiectiv major pentru România".

În context, Băsescu a arătat că alegerile europarlamentare vor prefigura numele șefului Comisiei Europene.

"Ar fi important de susținut de ce Juncker și nu Schulz, mai ales prin prisma ultimelor declarații ale socialiștilor. Pentru dl Schulz, anexarea Crimeei era un fapt împlinit. Probabil, aceeași abordare va avea dacă vor fi alte evoluții negative în favoarea României, cum grupul socialist a fost extrem de greu de convins să dea un vot care sa creeze o perspectivă europeană pentru Republica Moldova, în timp ce popularii, liberalii și verzii au susținut cu toată energia să se dea această perspectivă", a declarat, vineri, șeful statului.

"Ce e în avantajul României, un președinte al CE socialist sau popular?", a întrebat Băsescu.

Citește și: Sondaj: Răsturnare de situație în Europa. PPE ia viteză


Traian Băsescu a sugerat că Germania ar putea deveni prea puternică dacă socialistul Schulz va ajunge șeful CE.
"Trebuie să ne uităm și la dimensiunile țărilor, nu cumva riscăm să creăm o forță incredibilă unui singur stat, care oricum e extrem de influent, prin crearea condițiilor ca dl Schulz să fie președinte al CE?", a mai întrebat șeful statului.

Germania este motorul economic al Uniunii Europene, iar cancelarul Angela Merkel este considerat liderul de facto al Uniunii Europene. Neamțul Schulz a condus în ultimii patru ani Parlamentul European.

Candidatul PPE pentru președinția Comisiei Europene este fostul premier al Luxemburgului, Jean-Claude Juncker. Din funcția de președinte de țară, Traian Băsescu nu poate, teoretic, să fie membru al unui partid, fie el și european, dar șeful statului participă adesea la reuniunile PPE. Liderii populari și-au demonstrat loialitatea față de șeful statului în vara lui 2012, când l-au susținut în urma suspendării inițiate de USL.

Băsescu: Nu votați socialiștii

Într-un interviu acordat, miercuri, la Adevărul Live, șeful statului a spus că, dacă ar fi candidat, ar striga "nu votați socialiștii".

„N-am văzut niciun parlamentar care să fi lansat temele acestei campanii. Dacă aş fi candidat, aş fi strigat pe toate drumurile: 'Nu votaţi socialiştii!'. Schulz este candidatul PES pentru Comisia Europeană. Socialiştii vor face compromisul şi pe spinarea Republicii Moldova şi cu Rusia. Un Schulz preşedinte al Comisiei Europene va fi departe de sprijinul pe care ni l-a dat Barroso legat de Republica Moldova. Din aceste două motive n-aş vota un socialist", a declarat Traian Băsescu.

„Dacă va fi participare mică la votul pentru europralmantare, se va spune că românii doar dau din gură că sunt pro-europeni. Fac un apel la români să meargă la vot. România are interese majore în parcursul european al Republicii Moldova şi într-o atitudine fermă la adresa Rusiei", a mai spus şeful statului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel