Băsescu, dezvăluiri după consultările cu Iohannis

Klaus Iohannis va încerca să aibă un Guvern cu care să-şi pună în aplicare şi programul său politic, a afirmat miercuri preşedintele PMP, Traian Băsescu, adăugând că formaţiunea pe care o conduce va susţine o coaliţie de dreapta, ''pentru a nu fi împins spre PSD''. 

"Părerea mea este că nu-i este indiferent Guvernul. Va încerca să aibă un Guvern cu care să-şi pună în aplicare şi programul dânsului", a susţinut Traian Băsescu, la România TV, întrebat dacă şeful statului "joacă cartea" unui Guvern din care să nu facă parte PSD, scrie Agerpres.

În context, el s-a declarat de acord cu gestul preşedintelui de a invita partidele la consultări pentru a cunoaşte poziţiile formaţiunilor politice. 

"Eu, în campania electorală am atacat în mod egal PSD şi PNL. Mai mult, pentru că vizam într-un fel sau altul acelaşi electorat, mai des au fost atacurile la PNL. Ei, preşedintele trebuia să ştie care era poziţia PMP, aşa micuţ cum e el. Mic, mic, dar...", a explicat Băsescu. 

Întrebat dacă PMP ar putea să coaguleze în jurul său o coaliţie majoritară care să-l convingă pe şeful statului să-l desemneze premier, el a replicat: "Eh, am şi altă treabă". 

Pe de altă parte, Băsescu a menţionat ca variantă pentru atragerea ALDE într-o coaliţie de dreapta, o negociere a liberalilor, aflaţi într-o criză foarte mare", ca Tăriceanu să revină ca preşedinte al PNL, în urma unei fuziuni. 

Liderul PMP a susţinut că Iohannis, în declaraţia de după consultările avute cu partidele, a menajat ALDE, dar nu şi PSD. "Un preşedinte când vine să facă o declaraţie, vine foarte bine pregătit să dea mesaje", a punctat Băsescu. 

Despre o colaborare PMP - PNL, el a susţinut că e mai simplă după plecarea Alinei Gorghiu de la şefia partidului. 

"Nu mai e acea reticenţă. Cum mă puteam gândi eu să colaborez cu PNL când doamna Gorghiu spunea: nu colaborăm cu PMP-ul. Acum nu a mai fost acest mesaj", a afirmat el. 

Băsescu a subliniat că nu vorbeşte ca "un aliat al lui Iohannis", ci ca "un fost preşedinte". 

"Nici nu vreau să fiu considerat aliatul lui Iohannis. (...) Dacă simt că are ca obiectiv să încerce măcar să coalizeze un guvern de dreapta, eu, care nu sunt adeptul modului de guvernare al PSD, (...) pentru o consolidare a dreptei nu pot să mă eschivez de la asta, pentru că altfel mă împinge toată lumea la PSD, unde nu vreau să fiu pentru nimic în lume", a mai spus liderul PMP. 

Dragnea, șiretenie isteață

Băsescu s-a declarat convins că s-ar înţelege foarte bine cu liderul PSD, Liviu Dragnea. "Îl cunosc demult, de când era copil, el mă cunoaşte. Am spus întotdeauna că are o şiretenie isteaţă, chiar dacă a citit mult mai puţin ca mine, însă ce face Dragnea ca politici eu le consider împotriva intereselor medii şi lungi ale României", a spus el. 

În opinia sa, liderul social-democraţilor îşi va lua măsuri să-şi prezerve puterea în partid şi să aibă control asupra viitorului premier. "Cred că Dragnea va renunţa. El îşi dă seama că nu poate lua mâna preşedintelui să semneze decretul. Numai că în momentul de faţă el este 'casus belli'. În jurul lui se învârte riscul ca PSD să nu guverneze", a arătat Băsescu. 

De asemenea, liderul PMP a opinat că nici Dacian Cioloş nu mai are şansa de a mai fi desemnat premier. "Nu cred că Dacian Cioloş, în momentul de faţă, mai este o soluţie de premier, dacă s-ar face un Guvern al dreptei. (....) Eu nu exclud varianta unui Guvern PSD-PNL. În politică lucrurile se regândesc de multe ori", a conchis preşedintele PMP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel