Băsescu dezinformează, spune Ponta. Energia se va scumpi cu 50%

Victor Ponta a ținut să  precizeze, miercuri, într-o conferinţă de presă, că preşedintele Traian Băsescu "a dezinformat" opinia publică cu privire la problema Legii energiei.

Aici este vorba despre interesul cetăţenilor şi al marilor consumatori. Preşedintele şi unele companii private au alte interese în acest sens. Reconsiderarea cotei din 2014 va asigura păstrarea preţului actual, respectiv preţ de bursă. Dacă legea votată de Parlament nu este promulgată până la 1 aprilie, efectul va fi acela de a asigura certificate verzi pentru 15 la sută din energia produsă în România, fapt ce va determina o creștere de  50% a impactului în factura finală a consumamtorului casnic sau industrial, referitor la ceea ce este de plătit pentru energie regenerabilă, de la 42 de lei pe megawatt, la  63 de lei pe megawatt. Deci fiecare consumator va găsi pe factură separat cât va avea de plătit pentru energie regenerabilă.

Din acest motiv, Guvernul a susţinut în Parlament această modificare. Parlamentul a votat această modificare în 17 decembrie pentru prima dată proiectul care să asigure păstrarea prețului la energie pentru marii consumatori și pentru cei casnici, fiind trimis spre promulgare la președinție pe 19 decembrie, a spus Victor Ponta.

Pe 7 ianuarie, Traian Băsescu a retrimis legea în Parlament pentru a fi votată, lucru care s-a întâmplat pe 26 febriarie, după care a fost din nou retrimisă președintelui la promulgare. Din nou Traian Băsescu a refuzat promulgarea și a contestat-o la Curtea Constituțională pentru că nu a fost înștiințată Comisia Europeană, fapt negat de premier.

 Președintele trage de timp pentru ca la 1 aprilie noua cotă de certificate verzi să intre în vigoare și orice fel de reglementare ulterioară să mai poată produce efect abia în 2015, ceea ce ar determina în acest an o creștere de 50 la sută a impactului cotelor pentru energie regenerabilă.

"Soluţia este să trecem peste preşedinte şi să apărăm industria şi consumatorii români, eventual printr-o nouă ordonanţă, dacă domnia sa refuză în continuare promulgarea legii", a precizat prim-ministrul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel