Băsescu vorbește despre Vadim pentru a nu retrage ordinul lui Tokes

basescu tokes
basescu tokes

Președintele Traian Băsescu a indus în eroare populația cu privire la retragerea distincției "Steaua României" acordată lui Laszlo Tokes, menționând că nu dorește repetarea istoriei din cazul Corneliu Vadim Tudor. Total neadevărat în ceea ce a spus Traian Băsescu. Potrivit Constituției, Corneliu Vadim Tudor nu putea fi deposedat de ordinul "Steaua României" decât de Ion Iliescu, președintele care i-a și decernat medalia. Din această cauză, președintele PRM a câștigat  procesul cu Administrația Prezidențială pe această speță. 

Traian Băsescu a creat o nouă confuzie, miercuri seara, la  o emisiune TV. Întrebat dacă îi va retrage "Steaua României" lui Laszlo Tokes,  în urma  raportului Consiliul de Onoare, președintele Băsescu a menționat  că nu dorește repetarea istoriei din cazul Corneliu Vadim Tudor.

Băsescu a menționat că vrea mai întâi să vadă motivarea Consiliului, care este totuși una consultativă, după care va lua o decizie.   "Trebuie să facă un raport argumentat. Eu nu spun că ceea ce a făcut Laszlo Tokes este un lucru care să ne placă, este admisibil. Nu spun că este, dar am o experiență. Vezi cazul Vadim Tudor. Vă aduceți aminte când am vrut să-i retrag Ordinul "Steaua României" lui Vadim Tudor? S-a emis hotărârea membrilor Ordinului, s-a făcut o argumentație pentru asta, un raport. (...) După care Vadim Tudor a atacat în instanță acel document cu argumentele pentru ridicarea decorației și Administrația Prezidențială a pierdut. Eu emisesem decretul în baza acelui raport al Consiliului. În instanță a fost anulată aplicarea decretului. Nu o să repet asta fără să fiu foarte atent. A fost singurul decret anulat în instanță în 9 ani de mandat", a declarat Băsescu.

Totuși, Traian Băsescu, ca un politician versat, a omis să spună de ce a câștigat Vadim Tudor procesul cu Administrația Prezidențială.  În acest caz, Traian Băsescu nu avea posibilitatea, din punct de vedere legal, să-i retragă distincția liderului PRM. Potrivit Constituției, numai președintele care a decernat o decorație poate retrage dinstincția respectivă. Corneliu Vadim Tudor a primit dinstincția, în decembrie 2004, de la Ion Iliescu.

Deci, în cazul lui Laszlo Tokes, Traian Băsescu are dreptul legal să retragă "Steaua României", la recomandarea Consiliului de onoare. Asta, dacă în spatele decorării liderului maghiar nu se ascund alte interese.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel