Băsescu, despre cea mai mare amenințare la siguranța națională

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat duminică seară, într-o emisiune televizată, că, în opinia sa, 'prostia' şi slaba pregătire a aparatului administrativ reprezintă un risc la fel de mare precum corupţia pentru securitatea naţională.

Fostul şef al statului a declarat la România TV că, în mod evident, ţara noastră trebuie să amplifice lupta anticorupţie, dar în acelaşi timp trebuie să aibă în vedere pregătirea şi perfecţionarea funcţionarilor. În context, s-a referit la faptul că, din cauza slabei pregătiri profesionale a funcţionarilor şi implicit a demnitarilor, România nu a absorbit şapte miliarde de euro de la Uniunea Europeană.

'Cel mai mare risc la securitatea naţională e prostia (...) şi mă refer la slaba pregătire a funcţionarilor şi îi includ şi pe demnitari (...) În loc să declanşăm procesul de pregătire a funcţionarilor, toate privirile sunt aţintite pe ministru, care vine şi pleacă. Funcţionarul rămâne (...) Slaba capacitate administrativă generată de slaba pregătire a aparatului e cel puţin la fel de dăunătoare precum corupţia. Corupţia face, într-un anume fel, ca lucrurile să se mişte, pe când prostia le blochează, nu mai mişcă nici un ban şi nici nu poate fi condamnată', a declarat liderul PMP.

Problema corupției

Traian Băsescu a afirmat, de asemenea, că nu crede că în alte ţări problemele legate de corupţie sunt mai mici decât în România, însă diferenţa constă în faptul că 'noi le punem în vitrine', iar în alte state îmbracă forme mai 'fine' şi mai 'perfecţionate', gen lobby sau alte 'formule democratice'.

'Să nu credeţi că în Grecia, Italia, Ucraina, Polonia sau Cehia problemele de corupţie sunt mai puţine. Numai că noi le punem în vitrine (...) Eu vă asigur că sunt state mult mai corupte decât România', a spus Băsescu, comentând declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis după summit-ul NATO de la Varşovia.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă că România crede cu fermitate în importanţa implementării măsurilor de îmbunătăţire a integrităţii şi luptei anticorupţie.

El a arătat că declaraţia finală a Summitului NATO stipulează că 'proasta guvernare şi corupţia sunt provocări de securitate care subminează democraţia, statul de drept şi dezvoltarea economică, iar importanţa implementării măsurilor de îmbunătăţire a integrităţii, luptei anticorupţie şi bunei guvernări se aplică NATO, Aliaţilor şi partenerilor deopotrivă'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel